Lovitura pentru Rusia in plin conflict cu Ucraina: Anuntul care arata degradarea situatiei

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 14:31
5336 citiri
Lovitura pentru Rusia in plin conflict cu Ucraina: Anuntul care arata degradarea situatiei
Foto: Wikipedia

Agentia de rating Standard & Poor's a retrogradat Rusia, vineri, pe fondul iesirilor masive de capital si tensiunilor din Ucraina, care pun in pericol cresterea economica.

Astfel, calificativul pentru aceast tara a fost redus la BBB- de la BBB, la doar o singura treapta deasupra categoriei "junk" (nerecomandata pentru investitii).

"In opinia noastra, tensiunile geopoliticie dintre Rusia si Ucraina ar putea genera iesiri masive de capital strain si local, subminand astfel perspectivele de crestere economica", se arata in nota S&P, citata de CNBC.

Ucraina, la un pas de razboi: Rusia, gata sa trimita o "forta de mentinere a pacii"

Seful diviziei Standard Bank care se ocupa de pietele emergente, Timothy Ash, a spus ca decizia agentiei de rating era una previzibila.

In schimb, el s-a aratat surprins de faptul ca a fost luata aceasta decizie abia acum, in conditiile in care problemele Rusiei dainuie de 10 ani.

"Va ajunge in categoria junk? Daca criza din Ucraina escaladeaza mai mult si vom vedea iesiri de capital mai mari decat cele inregistrate pana acum, atunci acest scenariu este posibil. Ma astept ca si alte agentii de rating sa faca aceeasi miscare ca S&P", a punctat Timothy Ash.

Pe de alta parte, S&P arata ca surplusul bugetar al Rusiei va disparea pana in 2015, avand in vedere ca importurile cresc mai repede decat exporturile, iar rezervele valutare sunt pe terminate. Mai mult, deprecierea rublei accelereaza acest fenomen, astfel ca excedentul s-ar putea transforma in curand in deficit.

"Economia Rusiei a avansat cu doar 1,3% in 2013, cel mai scazut nivel din 1999, cu exceptia contractiei din 2009. In opinia noastra, daca tensiunile geopolitice continua, atunci exista posibilitatea ca PIB-ul sa creasca in 2014 cu 1%", sustin expertii S&P.

In primul trimestru, iesirile de capital au totalizat 50,6 de miliarde de dolari - dublu fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit estimarilor guvernului de la Moscova, valoarea totala a acestor retrageri ar putea ajunge la 70-100 de miliarde de dolari, in 2014.

Mai mult, seful firmei de publicitate WPP, Martin Sorrell, a precizat ca este ingrijorat de evenimentele din Rusia si ca nu se asteapta ca lucrurile sa se imbunatateasca.

Ucraina sa afla la un pas de razboi cu vecinii sai. In estul tarii au murit deja cativa oameni, joi, in conflictele armate care au avut loc intre autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi din Slaviansk si imprejurimi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#scadere rating Rusia, #rating Rusia, #probleme Rusia economie , #rating