Cum a afectat frigul productia de legume si fructe romanesti: "Ciresul e compromis anul acesta"

Duminica, 18 Aprilie 2021, ora 11:38
3829 citiri
Cum a afectat frigul productia de legume si fructe romanesti: "Ciresul e compromis anul acesta"
Ciresele romanesti, afectate de frig FOTO Pixabay

Producatorii de legume si fructe au fost afectati puternic de temperaturile scazute din aceasta primavara. Legumicultorii din Galati au declarat pentru "Adevarul" ca rosiile timpurii vor fi putine si scumpe in acest an.

"La acest moment planta de ardei trebuia sa fie cam de 50 de cm si cu fructul cat paharutul, dar la fructificare, deci datorita temperaturii, dupa cum se vede, este mult mai mica. Am cheltuiala pe foc de 200 de milioane de lei vechi si o intarziere in productie", a declarat pentru sursa citata Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, judetul Galati.

Alexandru Balint, proprietarul unui livezi de peste 50 de hectare, in satul Berchez, din judetul Maramures a declarat ca toti pomii sunt afectati. "Eu cred ca toti pomii sunt afectati si inca suntem la sfarsitul lui aprilie si am avut numai 2-3 zile cu caldura pana acuma. Nu vedeti piersicii? Au inflorit si azi ninge! In schimb, la meri nu a aparut inca butonul roz, trebuie sa mai asteptam sa vedem daca au fost afectati sau nu au fost afectati. Ciresul e compromis anul acesta ", a declarat pomicultorul pentru "Adevarul".

Sursa citata mai arata ca schimbari bruste de temperatura nu afecteaza doar cantitatea produselor obtinute, ci si calitatea lor.

"Acum e greu sa cuantificam pierderile, insa vom vedea in vara. Cu siguranta vor fi pierderi mari de productie si ceea ce este important, vom avea si pierderi in ceea ce priveste calitatea, deci si calitatea va avea de suferit, fie ca vorbim de speciile legumicole de camp, care deja acum erau in faza de boboc, ne gandim la varza de samanta si celelalte specii timpurii, pe urma cultura mare", a declarat Costel Vanatoru, cercetator.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #agricultura, #legume, #fructe, #frig , #agricultura