Lefuri majorate plus alte fantezii

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 20:45
7687 citiri
Lefuri majorate plus alte fantezii

Cu scurt timp in urma, ministrul roman de Finante anunta ca negociaza cu FMI. Desi Ministerul Muncii va primi cea mai slaba alocare de la buget pe anul viitor, Gheorghe Ialomitianu incerca sa strecoare un ton optimist situatiei foarte dificile cu care se confrunta angajatul roman.

Astfel, a afirmat ca este posibil ca Fondul sa accepte o majorare a salariului minim brut pe tara, de la 670 la 700 de lei, insistand pe ideea ca un asemenea demers ar fi justificat.

Scepticismul se afla la el acasa in asta tara, incat este aproape neverosimil ca un slujbas sa mai viseze la un adaos la leafa. Spectrul somajului constituie primul cosmar la care gandul il conduce. Alocarea acestor 30 de lei suplimentari devine foarte putin credibila in contextul anuntat de catre acelasi Ialomitianu.

Cheltuielile aferente necesita un efort aditional estimat la aproximativ 31 de milioane de lei in 2012, aici intrand si marirea indemnizatiilor de merit in sectorul bugetar. Iepurele din joben ar putea sa apara doar prin strangerea de contributii pe singurele cai posibile, de la angajat si angajator concomitent. Evident, din mediul privat.

Adica tocmai din structura singurei piese de rezistenta ce mai sustine sandramaua economica. Banii astfel obtinuti insumeaza cam 63 de milioane de lei. Dublu prin urmare, deoarece se preiau de la doua robinete.

Tocmai de aceea, spusele ministrului nu beneficiaza de suficienta credibilitate. Intai de toate, cele aproape 150 de taxe si impozite cu care e "gratulat" intreprinzatorul roman nu-i prea mai ofera putinta de a fi galanton. Apoi, orice propunere, daca nu e ucaz, il sperie pur si simplu.

Cu atat mai mult cu cat demnitarul mentionat a cugetat cu voce tare ca ar fi bine ca acele cateva zeci de lei adaugate salariilor sa functioneze si in mediul de afaceri cu proprietar, altul decat statul.

Prcedentul a fost creat acum un an, cand Executivul a decis, tot cu dezlegare de la FMI, cresterea lefei minime de la 600 la 670 de lei. Creditorul s-a lasat convins de faptul ca majorarea acopera inflatia pe anii 2009 si 2010.

De atunci, insa, harta economica a lumii a cunoscut modificari substantiale. Din rau in mai rau. Cei mai pesimisti dintre expertii financiari anunta, mai nou, un seism posibil a se produce pana la Craciunul anului in curs. Anume, destramarea zonei euro. In stare a se realiza, daca Grecia nu iese din aria monedei comunitare ori cel putin patru state sa faca acest pas.

Semnele vin din partea Germaniei, Olandei, Finlandei si Austriei. Revenind, cele declarate de ministrul de Finante suna a intreprindere fara suport veridic, mai ales ca sunt in contradictie cu deciziile anuntate de cei doi sefi ai sai, presedintele si primul ministru. Oameni ce subliniau ca majorarile de pensii si retributii raman pentru anul ce vine la zero absolut. Este adevarat, s-a venit cu o paranteza de tipul daca economia va rodi, mai vedem. Asadar, zare de speranta cat praful de pe toba. Dar cum vorbele nu costa...

Tot ca preludiu electoral, Emil Boc anunta ca institutia condusa de d-sa ia in calcul serioase investitii. Toate masurate in sute. De kilometri si bucati. Peste 400 la autostrazi, cam 1.800 in drumuri nationale, circa 450 de locuinte ANL si sisteme de alimentare cu apa in vreo 500 de sate.

Mai intai de toate, Guvernul va avea nevoie anul viitor de 60 de miliarde de lei, plus 2,5 miliarde de euro in vederea peticirii deficitului de 1,9% si achitarea datoriilor ajunse la scadenta. Cand adaugam previziunile demnitarului finantist potrivit carora PIB-ul Romaniei va avea venituri de 33%, cheltuind de 35 de procente, bilantul pe rosu devine cat se poate de evident.

Toate cifrele expuse sunt prevazute pentru un curs de 4,26 lei/euro. Cam exaltat scenariul daca privim la ce se intampla acum si ce poate urma. Cum la fel de curajoase sunt tintele pe inflatie, numar de someri si salariu mediu brut (undeva pe la 2.100 de lei).

Dar cum spuneam, nitel opiu de propaganda inainte de Sarbatorile de Iarna nu strica. Dealerilor, bineinteles. Doar sunt administrate in doze inofensive si gratuit. Nici macar nu creaza dependenta. Fenomen dovedit in Romania de cel putin doua decenii.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#buget 2012, #majorare salarii, #majorare pensii , #buget