Laureat cu Nobel: Starea economiei mondiale e ingrijoratoare - Ce pericol pandeste Europa (Video)

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 18:243899 citiri
Laureat cu Nobel: Starea economiei mondiale e ingrijoratoare - Ce pericol pandeste Europa (Video)
Foto: CNBC

Riscul ca zona euro sa intre in recesiune este foarte ridicat, iar Statele Unite se lupta in continuare cu o recuperare mediocra a economiei, sustine Joseph Stiglitz, care a castigat premiul Nobel pentru Economie in 2001.

El sustine ca daca Europa va intra in recesiune, probabil nu va fi una grava, insa procesul persistent de stagnare in uniunea monetara ar putea duce la un deceniu pierdut pentru regiune.

"Pentru mine, problema nu este daca economiile acestor tari cresc sau nu, ci ca nu sunt acolo unde trebuie sa fie", a spus Stiglitz, profesor de economie la Universitatea Columbia, intr-un interviu acordat CNBC.

Pe de alta parte, laureatul cu Nobel considera ca austeritatea nu este o solutie pentru recuperarea economica a zonei euro.

"Liderii de pe Batranul Continent au supraestimat in mod constant directia economiei regiunii. Din pacate, unii dintre ei, in special cei din Germania, nu vor sa recunoasca ca austeritatea este unul dintre motivele pentru care Europa o duce atat de prost", a explicat Stiglitz.

In ceea ce priveste economia americana, el este ingrijorat de cresterea mediocra, mai ales in conditiile in care au existat vesti bune in sectorul gazelor si high-tech. In plus, aprecierea dolarului ar putea afecta exportatorii.

China a depasit SUA si a devenit cea mai mare economie a lumii (Grafic)

Stiglitz nu este foarte ingrijorat de perspectivele economice ale Chinei. In timp ce cresterea acestei tari este moderata, el sustine ca probabilitatea izbucnirii unei crize este aproape inexistenta.