Krugman: Zona euro trebuie sa accepte o inflatie de 4 la suta

Duminica, 13 Mai 2012, ora 10:561867 citiri
Krugman: Zona euro trebuie sa accepte o inflatie de 4 la suta
Foto: Daylife

Economistul american Paul Krugman este de parere ca, in zona euro, inflatia ar trebui lasata sa ajunga la 4 la suta, pentru a relansa economia si a restaura competitivitatea tarilor din sud.

Castigatorul premiului Nobel pentru economie, in 2008, a denuntat politica de austeritate din Europa, amintind ca o rata a somajului record in randul tinerilor nu este compatibila cu presiunea pentru scaderea salariilor, relateaza L'Echo.

"Daca am mai fi avut monede nationale, le-am fi devalorizat. Dar acest lucru nu mai este posibil. Singura cale este devalorizarea interna, dar este dificila, deoarece nimeni nu este flexibil", a explicat Krugman.

Economistul vede doua solutii pentru criza din zona euro. Prima se bazeaza pe iesirea unei tari aflate in dificultate din uniunea monetara. "Ar fi un cosmar. Nici un premier nu doreste sa faca asta, deoarece ar fi alungat dupa aceea. Avem deja un exemplu, cu Argentina, in 2002. Tara, dupa un an de dezastru, a reusit sa se redreseze in mod spectaculos. Insa Grecia nu se poate baza de domeniul turistic pentru relansare. Intr-o tara in care lumea se bate, nimeni nu va dori sa mearga", a spus el.

A doua solutie ar fi sa se schimbe radical politica europeana. "Pentru Grecia, este prea tarziu, insa, in cazul Spaniei, se poate remedia situatia", a precizat economistul.

Daca s-ar adopta o disciplina fiscala rezonabila si s-ar accepta o inflatie moderata in zona euro, aceasta ar iesi din criza, a subliniat Krugman.

De asemenea, el insista ca toate celelalte tari sa colaboreze cu Germania, care, la randul sau, ar trebui sa accepte o rata a inflatiei de 4,5 procente.