Iohannis a promulgat controversata Lege offshore

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 17:16
4422 citiri
Iohannis a promulgat controversata Lege offshore
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea offshore, adoptata in urma cu trei saptamani de Camera Deputatilor, ca for decizional.

Singura etapa care mai trebuie parcursa de aici incolo, pentru ca legea sa intre in vigoare, este publicarea ei in Monitorul Oficial. Ulterior, exploatarea gazelor din Marea Neagra - in cazul in care se va face - va trebui sa urmeze normele impuse de acest act normativ.

Reamintim ca Legea offshore a creat numeroase controverse, atat in randul specialistilor in energie, cat si in randul parlamentarilor. In repetate randuri, majoritatea parlamentara a modificat proiectul de lege, impunand un sistem progresiv de impozitare a profitului petrolistilor.

De fapt, Legea offshore a ajuns pe masa presedintelui Iohannis inca de la inceputul lunii august, dar acesta a refuzat sa o promulge la acel moment. In schimb, a retrimis-o in Parlament. In consecinta, alesii au reinceput sa lucreze pe marginea ei, cu toate ca Guvernului a intarziat sa le puna la dispozitie informatii absolut necesare pentru a lua o decizie privind forma finala a legii.

Spre exemplu, asa cum Ziare.com va informase deja, cu cateva zile inainte ca legea sa intre la votul final, parlamentarii nu aveau inca date oficiale cu privire la volumul zacamintelor de gaz din Marea Neagra si a costurilor preconizate pentru exploatarea si valorificarea lor. Abia pe ultima suta de metri, Ministerul Finantelor a prezentat o serie de date din care reiesea ca, in urma exploatarii gazelor din Marea Neagra, statul ar ramane cu 43-44% din profit, iar petrolistii s-ar alege cu restul.

Parea o afacere relativ paguboasa pentru stat si, totodata, profitabila pentru petrolisti. In cele din urma, insa, se pare ca nici companiile de exploatare n-au fost prea multumite de forma in care s-a adoptat Legea offshore.

In consecinta, pe 25 octombrie, OMV a anuntat ca isi amana decizia de a investi in exploatarea gazelor din Marea Neagra. Pe 26 octombrie, Black Sea Oil &Gas a anuntat, de asemenea, ca abia in 2019 va decide daca merita sau nu sa scoata gazele din Marea Neagra, in conditiile in care Legea offshore nu creeaza un climat tocmai potrivit pentru asa ceva.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#Iohannis promulgat Lege offshore, #promulgare Lege offshore Marea Neagra, #Klaus Iohannis gaze Marea Neagra offshore , #gaz