Joseph Stiglitz: Italia si alte state vor iesi din zona euro in anii urmatori

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 21:34
5306 citiri
Joseph Stiglitz: Italia si alte state vor iesi din zona euro in anii urmatori
Foto: Twitter/@JosephEStiglitz

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz considera ca Italia si alte state vor iesi din zona euro in urmatorii ani si ca vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania.

Europa nu are hotararea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare, care sa implice garantarea comuna a depozitelor bancare si, de asemenea, ii lipseste solidaritatea transfrontaliera, a apreciat Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, citat de Reuters.

"Va mai exista o zona euro peste 10 ani, insa intrebarea este 'Cum va arata ea?'. Este foarte putin probabil ca ea va mai avea 19 state membre. Este dificil sa spunem cine va mai face parte", a spus Stiglitz.

"Populatia Italiei este din ce in ce mai dezamagita de euro. Italienii incep sa constientizeze ca Italia nu functioneaza in interiorul zonei euro", a adaugat Stiglitz.

Acesta sustine ca Germania a acceptat deja ideea ca Grecia va iesi din zona euro, subliniind ca in trecut el a sfatuit atat Grecia, cat si Portugalia sa renunte la moneda unica.

De asemenea, Joseph Stiglitz a aratat ca moneda euro si politicile de austeritate promovate de Germania sunt de vina pentru problemele economice ale Europei, iar o divizare a uniunii monetare intr-o zona de nord (hard) si una de sud (soft) reprezinta singura optiune realista pentru relansarea economiei europene.

Stiglitz, fost economist sef la Banca Mondiala, a subliniat ca Europa si SUA au economii similare, resurse si forte de munca similare, insa economia americana si-a revenit dupa criza financiara globala spre deosebire de economia Europei.

"Principala diferenta este euro", a apreciat Stiglitz, potrivit caruia moneda unica afecteaza economia Europei.

Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu

Anterior, intr-o carte intitulata "Euro: cum moneda unica ameninta viitorul Europei", aparuta luna trecuta in Franta, Stiglitz a sustinut ca au existat erori inca la originea monedei euro.

Europenii "au pus caruta inaintea boilor" prin lansarea monedei unice, fara a avea institutiile necesare care sa o gestioneze.

Mai grav, "moneda unica priveaza statele de doua dintre cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb si rata dobanzii".

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie ofera mai multe solutii pentru a scoate Europa din impas. Cea mai facila solutie ar fi o iesire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte tari mai competitive, gratie devalorizarii monedei unice.

In caz contrar, Stiglitz recomanda un divort amiabil si crearea a "doua chiar trei zone monetare", in asteptarea infiintarii institutiilor necesare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Stiglitz Italia zona euro, #Stiglitz economie zona euro , #zona euro