Jeffrey Franks: Cresterea salariilor in Romania depinde de reducerile de personal

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 11:51
2096 citiri
Jeffrey Franks: Cresterea salariilor in Romania depinde de reducerile de personal
Foto: Arhiva

Guvernul va putea creste salariile daca va reusi sa continue reducerile de personal, iar Romania ar putea fi afectata grav de problemele din Europa, a declarat seful FMI pentru tara noastra, Jeffrey Franks.

"Cele mai recente date de care dispunem arata ca anumite rezultate incep sa se faca simtite. In sectorul privat, au avut loc mariri de salarii, desi ele raman modeste. Somajul a mai scazut si s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de munca. In sectorul public, capacitatea guvernului de a creste lefurile va depinde in mod crucial de reducerea in continuare a numarului de personal si de posibilitatea cresterii veniturilor la buget, astfel incat sa se formeze resurse pentru marirea lefurilor", a declarat Jeffrey Franks intr-un interviu acordat Agerpres.

Oficialul FMI apreciaza ca Romania este mai rezistenta la socuri decat era in 2008, insa cresterea din 2012 va fi mai mica, decat cea anticipata initial.

"As spune ca acum Romania este mai rezistenta la socuri decat era in 2008. Deficitul de cont curent si cel fiscal sunt mult mai mici. Si inflatia s-a diminuat. Sistemul bancar ramane bine capitalizat si supravegheat indeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntam acum este ca alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur Romania. Suntem in curs de a revedea prognoza de crestere si vom anunta rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni la Bucuresti. Cresterea in 2012 va fi mai mica decat cea pe care o anticipasem, si asta din cauza efectelor problemelor cu care se confrunta restul Uniunii Europene", a mai spus acesta.

Jeffrey Franks a declarat ca unul dintre domeniile prin care se poate "salva" tara noastra este energia, insa trebuie sa stabilim preturile corecte.

"Energia este unul dintre domeniile in care este cea mai mare nevoie sa se inregistreze progrese. Vanzarea pachetelor minoritare si a celor majoritare de actiuni in companiile energetice ar trebui sa se faca mai rapid, iar reforma legislativa in acest sector treneaza si chiar a ramas in urma programului stabilit.

Romania ar putea foarte bine sa devina un exportator de energie, in loc sa ramana un importator, daca ar fi aplicate politicile corecte si daca autoritatile vor sti sa atraga investitiile necesare de mai multe miliarde de euro. Dar investitiile vor veni in Romania numai atunci cand preturile la energie vor fi cele corecte, cand competitia va fi onesta si cand climatul de afaceri va deveni favorabil", a mai spus oficialul FMI.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Romania Jeffrey Franks, #crestere salarii reducere personal , #FMI