Japonia, tsunami pentru investitori

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 19:01
2854 citiri
Japonia, tsunami pentru investitori
Foto: AFP

In timp ce investitorii urmaresc criza din zona euro, economia nipona transmite semnale de ingrijorare, dupa ce, trimestrul trecut, produsul intern brut al Japoniei a inregistrat un declin anual de 3,5%, cea mai abrupta scadere de la inceputul lui 2011.

Rezultatele slabe submineaza eforturile premierului japonez, Yoshihiko Noda, care va candida in curand pentru un nou mandat, si ale guvernului sau pentru consolidarea economiei, eforturi care includ si planul privind majorarea taxei pe valoare adaugata de la 5% la 8% in 2014 si la 10% in 2015. Controversata masura ar reprezenta prima majorare de taxe din ultimul deceniu.

"Japonia va avea nevoie de timp pentru a reveni la o crestere sanatoasa, avand in vedere avansul modest, in cel mai bun caz, al economiei globale si relatia deteriorata a tarii cu China", a spus Hiroshi Shiraishi, economist senior la BNP Paribasdin Tokio, citat de AFP.

Totodata, Japonia a inregistrat, in septembrie, cel mai mare deficit comercial din ultimii 30 de ani, pe fondul disputelor teritoriale cu China, reaprinse dupa ce administratia Noda a cumparat un grup de insule pe care le revendica si China. In consecinta, exporturile in China, cel mai mare partener comercial al Japoniei, s-au prabusit cu 14% comparativ cu anul precedent, la 953,4 miliarde de yeni (12,2 miliarde de dolari). Exporturile japoneze au fost afectate, in acelasi timp, si de criza din Europa.

De la electronice la cosmetice, productorii japonezi sunt afectati de exporturi

Gigantii japonezi Sharp, Panasonic si Nissan, care depind, in mare parte, de comertul extern, au avut, la randul lor, de suferit.

Panasonic estimeaza o pierdere de 9,5 miliarde de dolari, de 30 de ori mai mare decat estimarile analistilor, Hitachi Construction Machinery si Nissan Motor si-au redus estimarile privind profitul in acest an, iar compania de cosmetice Shiseido intentioneaza sa isi reduca cheltuielile, informeaza Bloomberg.

La sfarsitul lunii octombrie, Banca Japoniei a extins programul de achizitii de active cu 11.000 de miliarde de yeni (137 de miliarde de dolari), la 91.000 de miliarde de yeni, pentru a doua oara in ultimele doua luni, iar expertii se asteapta ca aceasta tendinta sa fie mentinuta.

Datoria ridicata este o alta problema a economiei japoneze. La inceputul acestui an, agentia americana Fitch a redus cu o treapta ratingul de credit al Japoniei pentru imprumuturile pe termen lung atat in valuta, cat si in moneda locala, la "A+", cu perspectiva negativa, din cauza datoriei publice ridicate.

Potrivit estimarilor, datoria guvernamentala a Japoniei ar putea ajunge la 239% din PIB la finele lui 2012, comparativ cu 39% in cazul tarilor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si cu 8% pentru tarile cu rating de top. Chiar si Grecia are o datorie mai mica, de 178% din PIB. Datoria publica a Japoniei a crescut cu 61% de la inceputul crizei financiare globale.

Totusi, Fitch considera ca economisirea in sectorul privat, rezervele valutare de 1,3 de mii de miliarde de dolari si faptul ca yenul japonez este rezerva valutara internationala vin in spijinul economiei tarii.

Prognoze pesimiste

"Deteriorarea cererii externe va continua probabil si in perioada octombrie-decembrie in contextul in care se estimeaza ca va persista efectul negativ din partea Chinei", considera economistul Junko Nishioka de la RBS, conform The Standard.

Potrivit acestuia, economia nu va reveni pe crestere mai devreme de aprilie-iunie. O noua contractie in trimestrul urmator inseamna recesiune tehnica pentru Japonia.

Dupa mai mult de doua decenii de la criza din 1990, politicienii japonezi trebuie sa conceapa in continuare o strategie eficienta pentru repornirea economiei. Intre timp, yenul ramane puternic, decurajand investitiile companiilor nationale si erodand competitivitatea exporturilor, in special in fata Germaniei si a Coreei de Sud, principalii rivali ai Japoniei.

Revitalizarea industriei, utilizarea eficienta a energiei regenerabile si a fortei de munca sunt reforme necesare dupa mai mult de doua decenii de stagnare. Totusi, progresele in aceasta directie sunt modeste, schimbarile frecvente de pe scena politica, cu sase prim-ministri in sase ani, impiedicand schimbarea.

"Sistemul politic merge intr-o directie, iar economia in alta directie", a aratat Kenneth S. Courtis, fost presedinte al Goldman Sachs, potrivit Associated Press.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Japonia recesiune, #Japonia scadere economica , #recesiune