Japonezii ne ajuta sa derulam proiecte in domeniul gazelor naturale, atat la nivel local, cat si regional

Sambata, 27 Iulie 2019, ora 11:35
3250 citiri
Japonezii ne ajuta sa derulam proiecte in domeniul gazelor naturale, atat la nivel local, cat si regional
Foto: Arhiva Pixabay

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale - Transgaz si Corporatia Itochu din Japonia au semnat un Memorandum de intelegere pentru realizarea unor proiecte in sectorul de infrastructura gaziera din Europa, a anuntat societatea intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Memorandumul, valabil timp de doi ani de zile, la care va urma sa adere si Romgaz, a fost semnat avand in vedere intentia Transgaz de a-si extinde activitatea in sectorul infrastructurii energetice europene, precum si faptul ca Itochu are experienta si capacitatea de a evalua si dezvolta proiecte de infrastructura performante privind protectia mediului in sectorul gazier din Europa.

Potrivit sursei citate, potentialele oportunitati de cooperare ce pot fi dezvoltate in comun de catre companiile Transgaz, Itochu si Romgaz (dupa aderarea la memorandum) vizeaza discutii despre proiecte internationale precum Terminalul GNL de la Alexandroupolis, Conducta Whitestream, Terminal GNL Krk, dar si proiecte nationale in domeniul energiei, centralelor de co-generare, combinatelor chimice si petrochimice.

In acelasi timp colaborarea dintre operatorul sistemului national de transport gaze naturale Transgaz si compania japoneza Itochu va fi orientata catre activitatile de dezvoltare ale infrastructurii de transport gaze naturale la nivel national in scopul racordarii tuturor comunitatilor locale la reteaua de gaze naturale, creandu-se astfel premisele necesare cresterii calitatii vietii romanilor si dezvoltarii economice durabile, spun reprezentantii Transgaz.

"Memorandumul dintre Transgaz si Corporatia japoneza Itochu ne permite sa avem acces la mari proiecte europene de infrastructura din domeniul gazelor, la finantari si investitii din domeniul chimiei, petrochimiei si energiei, avand alaturi de noi un partener important, cu o reputatie foarte buna, cu multa experienta si cu capacitatea de a evalua si dezvolta aceste proiecte. Este, totodata, si o recunoastere a performantei pe care reuseste sa o obtina Transgaz in dezvoltarea de mari proiecte, din moment ce corporatii internationale de renume decid sa se alieze cu noi", a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, in comunicatul citat.

La semnarea Memorandumului, care a avut loc vineri, 26 iulie, compania Itochu a fost reprezentata de Tetsuji (TED) Yoshizawa - General Manager; Tatsuya Daike - Manager Plant Project Department, Hyonjin Cho - Plant Project Department si Calin Sireteanu - Itochu Romania. Din partea Transgaz, alaturi de directorul general Ion Sterian, la eveniment a participat si managementul executiv al companiei.

Detalii despre proiectele ce ar putea fi derulate impreuna cu japonezii

Potrivit datelor Transgaz privind proiecte care pot fi realizate in comun cu compania japoneza Itochu, terminalul GNL de la Alexandroupolis cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru receptia, stocarea si re-gazificarea GNL si un sistem de submarin si o conducta de transport pe gaz pe uscat, prin care gazul natural este transportat in Sistemul national de gaze naturale din Grecia si apoi catre consumatorii finali.

Exista, de asemenea, capacitatea de conectare si transport a gazelor in alte sisteme de transport de gaz care sunt planificate in aceeasi regiune geografica, cum ar fi TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Proiectul Alexandroupolis va crea o a patra poarta de import de gaze naturale in Grecia, cu o capacitate de expediere de 700.000 de metri cubi de gaze naturale pe ora sau 6,1 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an si o capacitate de stocare de pana la 170.000 metri cubi de GNL.

Conducta Whitestream are ca obiectiv livrarea gazelor naturale din bazinul caspic si Asia Centrala via Azerbaijan si Georgia, apoi sa traverseze Marea Neagra catre Sud Estul Europei. Conducta de gaze naturale White Stream este o noua infrastructura de traversare a Marii Negre. Acesta va transporta gazul Turkmen prin intermediul celui de-al doilea fir al conductei transcaspice (TCP) direct catre Romania si alte state membre ale UE. Acest gaz ar putea ajunge pe coasta Marii Caspice in Azerbaidjan si va fi transmis pe coasta Georgiana a Marii Neagra prin intermediul conductei extinse din Caucazul de Sud (SCP) din Georgia, ulterior va intra in conducta White Stream si va fi primita in UE la terminalul din Constanta. De acolo, gazul poate fi transportat prin infrastructura existenta in Ucraina, Slovacia si Republica Ceha in tarile din Europa Centrala si de Nord.

Potrivit datelor Transgaz, proiectul GNL Krk se refera la construirea Terminalului GNL pe insula Krk in Republica Croatia. Pozitia geografica selectata permite Europei accesul la gazele naturale prin CEGH Baumgarten. Cu toate acestea, pietele primare sunt cele din Europa Centrala si Europa de Sud - Est, deoarece acestea pot fi accesate fie de CEGH Baumgarten, fie de catre Sistemul de transport al gazelor naturale din Croatia. Insula Krk este situata in partea de nord a Marii Adriatice. Transportatorii de GNL vor ajunge la Golful Rijeka si vor pleca dintre peninsula Istria si insula Cres.

Locatia pentru Terminalul GNL se afla in partea de nord a insulei Krk, in zona industriala. Initial, capacitatea terminalului GNL Krk va fi limitata de capacitatea sistemului de transport care ar trebui sa fie de 300.000 Nm3/ora sau 2,6 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. Operatorul de transport din Croatia, Plinacro planifica investitii suplimentare pentru conducte si compresoare care ar creste maximul capacitatii sistemului de transport la 800.000 Nm3 /ora, dupa 2020.

Printr-un alt proiect - Monitorizarea, Mentenanta & Operarea conductelor de gaze (MMO) - Itochu va prezenta Transgaz cele mai bune practici pentru monitorizarea, mentenanta & operarea conductelor de gaze.

SNTGN Transgaz SA Medias este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale si asigura indeplinirea in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate a strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale si dispecerizarea gazelor naturale, precum si cercetarea si proiectarea in domeniul specific activitatii sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#transgaz acord japonezi gaze , #gaz