Isarescu: Preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces. Exista conditii tensionate pe piata muncii

Joi, 08 August 2019, ora 11:574168 citiri
Isarescu: Preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces. Exista conditii tensionate pe piata muncii
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/Hepta.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a crescut, de la 3,3% la 3,4%, prognoza pentru decembrie 2020, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Isarescu a precizat ca inflatia de baza a accelerat, activitatea economica s-a intensificat, iar preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces.

In plus, guvernatorul considera ca inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu, chiar daca urmeaza doi ani electorali.

In mai, BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a marit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, in contextul in stimularea cererii interne peste potentialul economiei.

Joi, Isarescu a avertizat ca inflatia de baza a accelerat si exista, in continuare, conditii tensionate pe piata muncii.

"Exista aceasta problema, anume ca inflatia de baza a accelerat. Preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces si exista o presiune si din cauza costurilor salariale. (...) Activitatea economica s-a intensificat in mod surprinzator. (...) Exista conditii tensionate pe piata muncii", a spus guvernatorul.

Isarescu a atras atentia ca tot consumul final este acea componenta care trage in sus activitatea economica. In plus, guvernatorul considera ca inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu.

"Inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu, chiar daca urmeaza doi ani electorali", a spus Isarescu.

El a subliniat ca creditarea populatiei si-a temperat cresterea, pe fondul masurilor macroprudentiale recente, dar creditele acordate societatilor nefinanciare si-au pastrat traiectoria ascendenta.

Citeste si Isarescu, avertisment despre salarii: Inflatia va mai sta la 5%. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu noi stabilim cursul euro

Citeste si:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News