Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Isarescu: Politica fiscala si salariala este expansiva si poate impinge inflatia in sus

Luni, 15 Mai 2017, ora 12:41
3910 citiri
Isarescu: Politica fiscala si salariala este expansiva si poate impinge inflatia in sus
Foto: Arhiva Reuters

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru primul trimestru al anului 2019, inflatia este estimata la 3,4%.

"Politica fiscala si salariala este expansiva si reprezinta una dintre incertitudinile care pot impinge inflatia in sus in viitor", a declarat Isarescu.

Amintim ca saptamana trecuta Comisia Europeana a avertizat Executivul ca proiectul legii salarizarii unitare genereaza riscuri semnificative pentru estimarile fiscale, cu un posibil impact de 2% din PIB in 2018.

In luna februarie, BNR a revizuit in scadere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in aprilie la nivelul de 0,6%, cel mai inalt nivel din luna mai 2015, potrivit statisticilor oficiale.

"Caracteristica evolutiei inflatiei in primul trimestru a fost revenirea in teritoriul pozitiv dupa doi ani. Este o evolutie relativ pozitiva", a spus Isarescu.

Inflatia este in continuare la un nivel foarte scazut, in conditiile pastrarii unor dobanzi reduse, potrivit guvernatorului.

"Exista o disipare a efectului scaderii TVA, dar traiectoria inflatiei a continuat sa poarte amprenta modificrii unor impozite directe si taxe", a afirmat Isarescu.

Cotatiile materiilor prime au ramas pe o traiectorie ascendenta la inceputul acestui an, dar exista o mare incertitudine pe aceasta zona, existand posibilitatea ca ele sa scada, a avertizat guvernatorul.

"Cresterea pretului petrolului a dus la mentinerea ratei anuale a inflatiei combustibililor la un nivel pozitiv, in ciuda eliminarii supraaccizei si a scaderii TVA", a declarat Isarescu.

In plus, restrangerea ofertei de legume si fructe la nivel european, in conditii meteorologice extreme, a contribuit la accelerarea inflatiei in primele trei luni ale anului.

"A existat si o usoara depreciere a monedei nationale in primul trimestru, dar o evolutie relativ stabila a primei de risc. Conditiile de finantare au ramas stabile", a explicat Isarescu.

Acesta a atras atentia si asupra cresterii ponderii importurilor, in conditiile in care competitivitatea prin pret la nivelul producatorilor de bunuri si servicii a scazut.

Guvernatorul a subliniat ca exista un excedent de cerere inca de anul trecut, in conditiile in care productia interna nu acopera toata cererea pe plan intern.

"O explicatie ar fi cresterea importurilor. Deficitul de cont curent a ramas la un nivel sustenabil, dar asta nu inseamna ca ne permitem un excedent de cerere", a declarat Isarescu.

In 2008, deficitul de cont curent al Romaniei era de 14%, iar acum nu depaseste 2%, fiind la cote tolerabile, a explicat guvernatorul.

Deteriorarea competitivitati prin pret la nivelul producatorilor de bunuri si servicii a scazut, ceea ce a facilitatat cresterea ponderii importurilor.

"Nu avem nevoie de o apreciere a cursului, ar fi nesustenabil pe termen lung in contextul unei productivitati scazute", a afirmat Isarescu.

Excedentul de cerere agregata era de 7 puncte procentuale in 2008, fata de 2 pp in prezent. Optimismul a revenit la nivelul de dinainte de criza, ceea ce a sustinut dinamica accelerata a achizitiilor din retail, a explicat guvernatorul.

"Creditarea populatiei ramane robusta. Creditele pentru consum au scazut, dar au crescut cele pentru locuinte", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a atras atentia asupra unei scaderi a investitiilor in ultimul trimestru din 2016, in special pe zonele cu impact ridicat, tehnologie si infrastructura, ceea ce afecteaza potentialul de crestere a economiei.

BNR are o tinta anuala de inflatie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), incepand cu 2013. Strategia de tintire a inflatiei a fost introdusa in linie cu politica Bancii Centrale Europene (BCE), insa banca centrala de la Bucuresti a reusit doar rareori sa-si atinga tinta de inflatie.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a incheiat anul 2016 la nivelul de -0,5%, usor sub estimari, potrivit datelor publicate, in luna ianuarie, de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ s-a datorat anul trecut in mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#rata inflatiei 2017 Isarescu , #rata inflatiei