Investitorii platesc ca sa poata imprumuta Germania

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:021739 citiri
Investitorii platesc ca sa poata imprumuta Germania
Foto: Arhiva

Randamentele la titlurile de stat germane pe un an de zile au devenit negative pentru prima oara in istorie, in conditiile in care investitorii cauta titlurile de stat pe termen scurt ale celei mai stabile economii europene, pentru a-si proteja banii.

Investitorii cauta si platesc pentru siguranta propriilor bani, considerand ca plasarea sigura a banilor valoreaza mai mult, in conditiile actuale, decat obtinerea unui randament oarecare pentru acesti bani, informeaza Financial Times.

Ingrijorarile sunt in crestere din cauza cresterii constante a nivelului de indatorare a guvernelor europene, ceea ce ar putea distruge stabilitatea zonei euro, afectand implicit si bancile care au imprumutat aceste guverne. Ca urmare, tot ceea ce poate fi prins in efectul de domino al prabusirii zonei euro, este considerat un plasament riscant pentru investitori.

De asemenea, inflatia continua sa fie ridicata in zona euro, din cauza deselor interventii financiare din partea bancii centrale. De asemenea, increderea mediului de afaceri a fost puternic afectata de escaladare crizei datoriilor suverane. Efectul este ca mediul economic european este profund afectat de o lipsa de incredere, determinand astfel de efecte nefiresti precum dobanzile negative la titlurile de stat germane.

Concret, asta inseamna ca investitorii platesc statului german pentru ca acesta sa accepte un imprumut. In mod normal, statele care acceseaza imprumuturi platesc o dobanda pentru utlizarea acelor bani, dobanda care este direct proportionala cu gradul de risc pe care il prezinta statul respectiv. Cu dobanzile intrate in zona negativa, riscul pe care il prezinta statul german este perceput ca nul, in vreme ce riscul plasarii banilor in orice alt activ este perceput ca ridicat.