Investitorii, convinsi ca Grecia va iesi din zona euro in 2012

Joi, 10 Mai 2012, ora 10:371775 citiri
Investitorii, convinsi ca Grecia va iesi din zona euro in 2012
Foto: Daylife

Zona euro este pe cale sa-si piarda un membru, peste 50 la suta din investitori fiind de parere ca Grecia va renunta la moneda unica in acest an, avand in vedere criza politica in care se afla si din cauza careia nu primeste banii necesari supravieturii de la UE si FMI.

De asemenea, 80 la suta din investitorii intervievati de Bloomberg cred ca piata obligatiunilor va avea probleme si mai mari pana la sfarsitul anului.

Astfel, deteriorarea economiei Europene este vazuta ca o amenintare la adresa economiei mondiale, investitorii fiind ingrijorati de o posibila intrare in incapacitate de plata a Spaniei, dar si de faptul ca mai putini vor fi dispusi sa cumpere obligatiuni franceze, dupa preluarea puterii de catre socialistul Francois Hollande.

"Din punct de vedere financiar, criza nu face decat sa se intensifice. Probabil vor mai exista restructurari ale datoriilor si ar fi surprinzator daca Grecia nu ar parasi euro intr-un an", a declarat Michael Derks, strategist sef la FXPro Financial Services.

In aceasta saptamana, bursele europene au inregistrat scaderi, pe fondul riscului de intrare in incapacitate de plata a Spaniei si a luptelor politice din Grecia in vederea formarii unui guvern, de preferat unul favorabil mentinerii acordului cu UE si FMI.

"Daca Grecia hotaraste sa nu ramana in zona euro, nu o putem forta. Ei vor decide daca raman in zona euro sau nu", a spus ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble.

In plus, 47 la suta din investitori sunt de parere ca si Spania ar putea intra in incapacitate de plata, din cauza datoriilor in crestere si a ratei somajului care atinge un nivel record.

Comentarii
tr2006
rank 5
Good riddance