Strainii reincep sa investeasca in Romania in ciuda pandemiei. Cinci mari orase "inghit" 70% din fondurile uriase

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 12:27
8912 citiri
Strainii reincep sa investeasca in Romania in ciuda pandemiei. Cinci mari orase "inghit" 70% din fondurile uriase
Capitaluri de miliarde de euro revin in Romania FOTO Pixabay

In Romania, scaderea investitiilor straine directe a fost semnificativa, dar capacitatile Romaniei in sectorul IT, proiectele de logistica si proiectele de dezvoltare in comertul cu amanuntul au atras investitorii.

Un studiu realizat de EY Romania Attractiveness Survey, dedicat atractivitatii pietei din Romania, arata ca in 2020 s-au inregistrat 57 de proiecte economice noi care au generat aproape 2.000 de noi locuri de munca.

Pandemia provocata de COVID-19 a afectat investitiile straine directe (ISD) in intreaga lume.

In 2020, investitorii au fost interesati de modul in care a fost gestionata pandemia in tarile de destinatie, pe langa stabilitatea sociala si politica, oferta de forta de munca si competitivitatea tarii in materie de costuri.

"Romania a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2021, insa provocarea nu este inca depasita. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendintelor economice globale, provocand modificari ale planurilor investitionale si schimband factorii pe care liderii de afaceri ii iau in considerare atunci cand evalueaza destinatiile de investitii. Pentru a genera o crestere economica durabila si sanatoasa, Romania trebuie sa fie perceputa ca o destinatie de investitii stabila si atractiva", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.

Investitiile straine directe revin in Romania

Pentru 2021, cea mai mare parte a investitorilor sondati (75%) au declarat ca planurile lor de investitii nu mai sunt influentate de pandemia provocata de COVID-19, iar cinci mari orase (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi) reprezinta destinatia pentru aproape 70% dintre toate proiectele ISD ale acestui an.

In urmatoarele 12 luni, 66% dintre investitorii sondati planuiesc sa infiinteze sau sa isi extinda operatiunile din Romania (peste media europeana de 41%), fata de doar 27% in 2020.

Pe termen lung, 41% dintre investitori considera ca atractivitatea Romaniei va creste dupa pandemie, iar principalele prioritati ar trebui sa fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), incurajarea politicilor si atitudinilor de protectie a mediului (33%) si cresterea calitatii produselor si a valorii adaugate a serviciilor (31%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ISD, #investitii straine Romania total, #studiu, #orase investitii straine, #Bucuresti investitii straine, #afaceri straini romania , #comert