Intr-un moment crucial pentru economie, seful Organizatiei Mondiale a Comertului si-a dat demisia

Vineri, 15 Mai 2020, ora 11:35
4313 citiri
Intr-un moment crucial pentru economie, seful Organizatiei Mondiale a Comertului si-a dat demisia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Roberto Azevedo, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a confirmat ca va renunta la functie cu un an mai devreme de incheierea mandatului sau, in 2021, intr-un moment in care OMC se confrunta cu impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) si cu criticile presedintelui SUA, Donald Trump.

Demisia sefului OMC vine intr-un moment crucial pentru economia mondiala, cand comertul global sufera un declin accentuat, iar lumea se indreapta spre cea mai severa scadere a activitatii economice de la Marea Depresiune.

Brazilianul, in varsta de 62 de ani, este din 2013 seful institutiei cu sediul la Geneva.

Roberto Azevedo a declarat ca plecarea sa timpurie de la conducerea OMC reprezinta "o decizie personala", in interesul superior al organizatiei, transmit BBC si Reuters.

"Se poate ca OMC sa nu fie perfect, dar este indispensabil. Este ceea ce ne fereste de o lume unde prevaleaza legea junglei, cel putin in ceea ce priveste comertul", a afirmat oficialul.

In repetate randuri, administratia Trump a acuzat OMC ca s-a indepartat de la obiectivul sau de protejare si liberalizare a pietelor, iar conditiile intrarii Chinei in OMC in 2001 au dus la pierderea a milioane de locuri de munca in SUA.

Ce spune Trump

Intrebat despre plecarea lui Robert Azevedo, Donald Trump a raspuns: "Sunt OK cu asta. Am fost tratati foarte rau. Ei au tratat China ca pe o tara in curs de dezvoltare. Prin urmare, China a obtinut o multime de beneficii pe care SUA nu le au".

In aprilie, Azevedo a anuntat ca anul acesta comertul global va scadea cu 13-32%, in functie de impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). OMC se asteapta in 2021 la o crestere a comertului mondial intre 21 si 24%, in functie de durata epidemiei si de eficienta raspunsului autoritatilor.

Probleme inainte de pandemie

Organizatia Mondiala a Comertului s-a confruntat cu probleme sistemice chiar inainte ca epidemia sa afecteze semnificativ comertul global.

Numeroase state au cerut o reforma a OMC si un nou mecanism care sa rezolve disputele comerciale, dupa ce, in decembrie, SUA au anuntat ca nu vor sprijini o propunere care ar fi permis organului de apel al Organizatiei Mondiale a Comertului sa continue sa functioneze.

Administratia Trump a blocat numirea de noi judecatori in cadrul organului de apel al OMC. Aceasta entitate are nevoie de minim trei judecatori pentru a functiona, insa mandatul a doi dintre cei trei membri expira si, din cauza politicii de blocaj a SUA, nu au fost numiti inca inlocuitori. Practic, incepand din data de 10 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu a mai putut audia noi dispute comerciale.

Nemultumirea SUA a fost provocata de ultimele decizii ale OMC care, in doua dosare in care erau implicate SUA si China, au acordat Beijingului prezumtia de nevinovatie si au respins acuzatia Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este o institutie internationala care stabileste reguli globale de comert intre statele membre. Romania este membru fondator al OMC, institutie creata in 1995 in urma finalizarii rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizatiei este sa se asigure ca schimburile comerciale internationale se desfasoara fluent, liber, corect si predictibil.

OMC reprezinta continuatorul Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), incheiat la Geneva in 1947. Romania a devenit membru GATT in 1971.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Roberto Azevedo demisionat OMC, #demisie sef OMC , #comert