INS: Productia industriala a scazut cu peste 17% in primele cinci luni ale acestui an, fata de anul trecut

Marti, 14 Iulie 2020, ora 09:51
2215 citiri
INS: Productia industriala a scazut cu peste 17% in primele cinci luni ale acestui an, fata de anul trecut
Foto: Pixabay (Arhiva)

Productia industriala a scazut in primele cinci luni din acest an cu 17,4% ca serie bruta si cu 17,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"In luna mai 2020, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 22,2% ca serie bruta si cu 15,1% serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 30,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 28%. In perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 mai 2019, productia industriala a fost mai mica cu 17,4% ca serie bruta si cu 17,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate", arata datele INS.

In luna mai, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 22,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+31,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica,gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mare fata de luna precedenta cu 15,1%, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+20,6%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au fost mai mici cu 4,3%, respectiv cu 1,7%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 30,6%, din cauza scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-33,8%), industria extractiva (-18,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,8%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 28%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-31%), industria extractiva (-17,4%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%).

In primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 17,4%, ca efect al scaderilor inregistrate incele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-19,7%), industria extractiva (-9,8%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada ianuarie-mai 2020, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2019, a fost mai mica cu 17,2%, din cauza scaderilor inindustria prelucratoare (-19,6%), industria extractiva (-8,9%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7%).

"Informatiile din acest comunicat de presa (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 si al masurilor luate de autoritati ca urmare a decretarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei incepand cu 16 martie 2020 si a starii de alerta incepand cu 17 mai 2020; Institutul National de Statistica intelege greutatile cu care se confrunta respondentii nostri in aceasta perioada si suntem constientica este posibil ca raspunsurile la cercetarile statistice sa nu fie in prezent o prioritate.

Cu toate acestea, prin colectarea informatiilor statistice, vom putea monitoriza si informa toti utilizatorii nostri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei si societatii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondentilor nostri la cercetarile statistice derulate de Institutul National de Statistica si intelegem dificultatile cu care se confrunta toti furnizorii de date statistice", precizeaza INS.

Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum si masoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta. Indicii productiei industriale descriu evolutia industriei pe total, sectiuni (industria extractiva, prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum si pe marile grupe industriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#INS industrie, #INS statistica, #INS , #productie