INS: Peste o treime dintre gospodariile din Romania suporta cu dificultate cheltuielile curente ale vietii

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 16:06
2562 citiri
INS: Peste o treime dintre gospodariile din Romania suporta cu dificultate cheltuielile curente ale vietii
Foto: Pixabay (Arhiva)

Peste o treime dintre gospodariile din Romania (34,1%) suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 77,2% din totalul gospodariilor, potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica (INS).

Cercetarea statistica "Conditiile de viata ale populatiei din Romania", in anul 2019, mai releva faptul ca pentru una din cinci gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.

Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (44,6%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (40,3%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (50,3%). De asemenea, se regasesc in aceasta situatie 69% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 48,3% dintre cele conduse de un agricultor si 60,6% din cele conduse de alt statut.

"Estimarea de catre gospodarii a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se afla in directa legatura cu gradul in care fac fata cheltuielilor impuse de viata de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observa existenta unor diferentieri clare, generate de caracteristicile gospodariilor", releva cercetarea.

Astfel, aproape una din cinci gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 lei, iar peste un sfert dintre gospodarii au nevoie de un venit net lunar situat in intervalul 2.001 - 3.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de o jumatate dintre gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.

In general, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor.

"Aprecierea sub aspect banesc a nevoilor gospodariilor demonstreaza clar diferentele mari intre conditiile de trai ale gospodariilor din cele doua medii de rezidenta, in special in zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, daca in mediul rural peste 5% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri (sume de pana la 1000 lei), in mediul urban, aceasta grupa este considerata corespunzatoare intr-un procent de peste 1% din gospodarii", mentioneaza autorii cercetarii.

Dintre gospodariile urbane, peste 86% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 lei lunar. Venituri de pana la 2.000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cei din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.

Autorii cercetarii precizeaza ca pentru caracterizarea situatiei economice a gospodariilor s-a luat in calcul autoaprecierea gospodariilor privind masura in care pot face fata cheltuielilor curente, folosind o scala de valori care pleaca de la nivelul inferior "cu mare dificultate" pana la nivelul superior "usor si foarte usor".

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat marti aparitia cercetarii statistice "Conditiile de viata ale populatiei din Romania", in anul 2019, continutul publicatiei vizand descrierea generala a conditiilor de viata ale populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#statistici, #cheltuieli gospodarii, #statistica , #statistici