INS: Productia industriala a scazut cu 14,9% ca serie bruta in primele sapte luni, fata de aceeasi perioada din 2019, si cu 15,7% ca serie ajustata

Luni, 14 Septembrie 2020, ora 13:26
1356 citiri
INS: Productia industriala a scazut cu 14,9% ca serie bruta in primele sapte luni, fata de aceeasi perioada din 2019, si cu 15,7% ca serie ajustata
Foto: Pixabay (Arhiva )

Productia industriala a scazut cu 14,9% ca serie bruta, in primele sapte luni ale anului, si cu 15,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, fata de aceeasi perioada din 2019, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

"In luna iulie 2020, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 8% ca serie bruta si cu 3,3% serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 6,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 9,9%. In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 iulie 2019, productia industriala a fost mai mica cu 14,9% ca serie bruta si cu 15,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate", arata datele INS.

In luna iulie 2020, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 8%, datorita cresterilor inregistrate in toate cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+8,6%), industria prelucratoare (+8%) si industria extractiva (+7,7%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mare fata de luna precedenta cu 3,3%, sustinuta de cresterile din industria prelucratoare (+4,3%), industria extractiva (+4,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica,gaze, apa calda si aer conditionat (+2,7%).

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 6,5%, ca efect al scaderilor inregistrate in industria extractiva (-10,4%), industria prelucratoare (-7%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,6%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 9,9%, din cauza scaderilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractiva (-10,4%), industria prelucratoare (-7,3%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,2%).

In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 14,9%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-16,5%), industria extractiva (-11%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,2%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele sapte luni, comparativ cu perioada similara din 2019, a fost mai mica cu 15,7%, din cauza scaderilor din industria prelucratoare (-16,9%), industria extractiva (-10,3%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7%).

Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum si masoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta. Indicii productiei industriale descriu evolutia industriei pe total, sectiuni (industria extractiva, prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum si pe marile grupe industriale.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#INS produs intern, #INS date statistice , #productie