Inflatie ingrijorator de mica in zona euro - de ce nu e bine cand preturile cresc prea putin

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 21:28
3747 citiri
Inflatie ingrijorator de mica in zona euro - de ce nu e bine cand preturile cresc prea putin
Foto: codewit.com

Preturile de consum din zona euro au inregistrat o crestere scazuta luna trecuta, ceea ce a determinat aparitia unor temeri in randul economistilor legate de aparitia deflatiei, iar acest lucru va duce la masuri suplimentare din partea Bancii Centrale Europene.

Potrivit Eurostat, inflatia in cele 17 state membre ale Uniunii Europene ce folosesc moneda euro a crescut in decembrie la o rata anuala de numai 0,8%. Cifrele avansate pentru luna decembrie au fost usor mai mici decat 0,9%, rata anuala a inflatiei pentru luna noiembrie.

Banca Centrala Europeana incearca sa mentina cresterea preturilor constanta la aproximativ 2%. Situatia curenta, in care rata inflatiei se afla in scadere, este cunoscuta sub numele de dezinflatie.

In cazul in care tendinta continua in aceasta directie, zona euro s-ar putea confrunta cu o deflatie categorica - o conditie istovitoare economic in care preturile intra in declin.

Economistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la esenta ratei inflatiei care exclude preturile la alimente si la energie. Aceasta a scazut la 0,7% - un nivel record de la aparitia monedei euro.

Procentul avansat pentru luna decembrie a fost echivalent cu cifra globala pe octombrie, care a condus BCE la reducerea ratei dobanzii de referinta la un nivel record de 0,25%, in scadere de la 0,5 %.

Datele pentru toti membrii zonei euro nu sunt inca disponibile, dar exista o variatie semnificativa in evolutia preturilor. Germania a anuntat o inflatiei de 1,2 la suta in luna decembrie. Cipru, aflat intr-o situatie economica dezastruoasa din cauza colapsului inregistrat de industria sa financiara, se confrunta deja cu deflatie, deoarece preturile au scazut cu 2,3% in luna decembrie.

Situatia Spaniei si a Italiei este una critica, avand in vedere problemele economice pe care cele doua state le traverseaza. Preturile de consum au crescut in Spania doar cu 0,3%, in timp ce in Italia au crescut cu doar 0,2%.

Deflatia loveste in profiturile companiilor si in debitori

Deflatia s-ar adauga la starea economica dificila din regiune care afecteaza profiturile companiilor si conduc consumatorii la amanarea achizitiilor in anticiparea unor oferte mai bune in viitor.

Aceasta are efecte si asupra debitorilor, facand rambursarea creditelor mai scumpa in termeni reali - un pericol deosebit pentru sectorul financiar deja fragil din Europa.

In opinia lui Jacob J. Lew (foto), secretarul trezoreriei Statelor Unite, citat de New York Times, presiunea deflationista din Europa ar putea fi un simptom al unei probleme mai mari, in care masurile de austeritate si dezechilibrele intre tarile din regiune au impiedicat cresterea.

Mario Draghi, citat de New York Times, a sugerat ca setul de instrumente aflate la dispozitia BCE pentru abordarea scaderii preturilor nu a fost epuizat, si include posibilitatea adoptarii unor rate negative ale dobanzilor - fapt ce se traduce prin pedepsirea bancilor comerciale pentru depunerea de fonduri la banca centrala.

Scopul unei astfel de decizii ar fi de a forta bancile sa pompeze mai multi bani in economie sub forma de imprumuturi, care ar putea avea un efect de crestere usoara a inflatiei.

Cosmin Ghimpu

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#inflatie mica zona euro, #inflatie periculos mica zona euro , #inflatie