Inflatia si somajul, la cote maxime in zona euro

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 16:241517 citiri
Inflatia si somajul, la cote maxime in zona euro

Rata anuala a inflatiei in cele 17 tari ale zonei euro a ramas neschimbata, atingand maximul ultimilor trei ani in luna octombrie, in vreme ce numarul somerilor a atins un nou record in luna septembrie.

Statisticile oficiale europene arata ca indicele preturilor de consum a crescut cu 3 procente in luna octombrie, fata de perioada similara a anului trecut, fiind neschimbat fata de luna septembrie si considerabil peste tinta de inflatie a BCE care se situeaza sub 2 procente, noteaza Wall Street Journal.

Inflatia ridicata pune probleme importante Bancii Centrale Europene, in conditiile in care aceasta trebuie sa aleaga intre stimularea economiei, prin politici de relaxare monetara si dobanzi scazute, si scaderea inflatiei ceea ce ar presupune exact masurile contrare.

Datele referitoare la somaj, pe de alta parte, arata ca in septembrie somajul a crescut cu cea mai mare rata de crestere din ultimii doi ani. 16,2 milioane de someri in septembrie, cumulat pentru toate cele 17 tari ale zonei euro, reprezinta maximul inregistrat vreodata. Inregistrarile statistice pentru zona euro au inceput insa in 1998.

Cifrele acestea vin sa puna la indoiala declaratiile optimiste referitoare la cresterea economica din zona euro, la cateva zile dupa ce guvernele zonei au ajuns la un acord cu privire la modalitatea de rezolvare a crizei politice si economice din Grecia, care risca sa atinga si celelalte state. In Grecia, somajul a atins 17,6 procente in luna iulie.