Inflatia, la un minim record - ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:49
2362 citiri
Inflatia, la un minim record - ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, iar inflatia anuala a coborat la 0,66%, atingand astfel un nou minim istoric, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ, in mai, inflatia anuala a fost de 0,94%.

In iunie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, arata INS.

"Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) fata de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinata pe baza IPC este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,5% ", se mai arata in comunicat.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii (-9,5%), legumele si conservele (-5,5%), ouale (-3,9%).

La polul opus, cele mai importante cresteri de preturi s-au consemnat la miere de albine (1%), fasole boabe si alte leguminoase (0,6%).

Previziuni pentru inflatie

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat de curand ca nu exista riscul deflatiei in Romania.

Isarescu avertizeaza: Nu avem certitudinea ca inflatia se va mentine la nivel scazut

"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste.

Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rata inflatie iunie, #inflatie iunie, #record inflatie, #inflatie minim , #inflatie