Inflația a crescut din nou în principalele economii europene. Lupta cu creșterea prețurilor nu s-a încheiat

Vineri, 03 Martie 2023, ora 09:01
2486 citiri
Inflația a crescut din nou în principalele economii europene. Lupta cu creșterea prețurilor nu s-a încheiat

Inflația anuală a accelerat din nou în februarie în cele mai puternice economii ale zonei euro, în timp ce factorii de decizie sperau că prețurile se vor tempera.

Prin urmare, creșterea anuală a prețurilor s-a redus doar marginal în februarie 2023 pentru zona euro.

Inflația de bază, care nu ia în calcul elementele conjuncturale, a înregistrat în schimb o nouă majorare, semn că lupta cu creșterile de prețuri este departe de a se fi încheiat.

Prețurile se aprind din nou în Europa

Inflația anuală în zona euro a scăzut la 8,5% în februarie 2023, de la nivelul de 8,6% consemnat în prima luna a anului, mai puțin decât estimau specialiștii și decât spera Banca Centrală Europeană.

Inflația lunară (avansul în februarie față de ianuarie) a fost de 0,8% la nivelul zonei euro, potrivit Eurostat.

Trebuie arătat că în cele mai puternice economii europene inflația anuală și-a întrerupt tendința descendentă și a crescut ușor în feburarie.

În Germania, inflația anuală a fost de 9,3% în februarie față de 9,2% în ianuarie. În Franța, prețurile au crescut în februarie 2023 față de februarie 2022 cu 7,2%. Avansul anual fusese în ianuarie de 7%.

În mod similar, inflația anuală a fost în februarie de 6,1% în Spania, față de un nivel de 5,9% în ianuarie 2023.

În toate cele trei țări – Germania, Franța, Spania – inflația lunară a fost printre cele mai mari din zona euro: avans al prețurilor de 1% în februarie față de martie.

Alimentele, cele mai mari scumpiri

Principalele componente care au alimentat creșterile anuale de prețuri din zona euro în luna februarie au fost alimentele, alcoolul și tutunul (15%, față de 14,1% în ianuarie), urmate de energie (13,7%, în comparație cu 18,9% în ianuarie).

Urmează bunurile industriale din afara zonei energetice (6,8%, față de 6,7% în ianuarie) și serviciile (4,8%, în comparație cu 4,4% în ianuarie).

Foarte important, inflația de bază s-a accelerat în februarie 2023 în termeni anuali la 5,6%, de la 5,3% în ianuarie. Trebuie precizat că inflația de bază reprezintă sursele persistente ale presiunilor inflaţioniste.

Spre deosebire de inflația generală, inflația de bază are un caracter mai greu reversibil, necesitând politici de combatere pe termen lung.

Avertisment în România

În România, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a avertizat recent că nivelul ridicat al inflației de bază rămâne principala preocupare și pentru factorii de decizie din țara noastră.

”Inflația de bază (... )va atinge vârful ceva mai târziu, rămânând deasupra inflației headline pe tot orizontul de prognoză, inclusiv la finalul acestuia, la valoarea de 4,7% la finalul anului 2024. Acest aspect rămâne o preocupare și va necesita atenția băncii centrale pe viitor.

Ca și în călătorii, ultima parte a drumului poate fi cea mai dificilă. Poate sună contraintuitiv, dar efortul aducerii inflației de la 5% la 2.5% poate fi egal, sau chiar mai mare decât cel de aducere de la 10% la 5%.”, a atras Popa atenția.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie , #economie politica