Industria contribuie la reluarea cresterii economice in Romania

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 14:04
1354 citiri
Industria contribuie la reluarea cresterii economice in Romania

Sectorul industrial a fost cel care a contribuit la reluarea cresterii economice in trimestrul III din acest an, generand o valoare adaugata bruta in crestere cu 40% fata de trimestrul II, sustine Andreea Paul Vass, consilierul premierului, pe probleme economice.

In acelasi timp, castigul salarial mediu net din sectorul bugetar cunoaste deja cresteri, ca urmare a disponibilizarilor din acest sector.

"Astfel, reforma administratiei publice isi produce efectele, avand ca rezultat o crestere de 11,3% pentru castigurile din administratia publica in luna octombrie 2010, fata de luna septembrie 2010", sustine Andreea Paul Vass.

Potrivit acesteia, aspectele care influenteaza negativ competitivitatea economica tin de cresterea in continuare a costurilor cu forta de munca si de evolutiile negative ale valorii adaugate brute din sectorul constructiilor.

Punctele tari privind dinamica economica constau in faptul ca valoarea adaugata bruta in sectorul industrial pentru fiecare angajat a fost cu 23% mai mare in trimestrul III 2010, decat in acelasi trimestru din 2009 si cu 40% peste trimestrul II din 2010, dar si datorita faptului ca venitul salarial mediu nominal brut si net in octombrie 2010 nu s-a modificat fata de luna precedenta, mentinandu-se la aceleasi valori (1.846 lei, respectiv 1.340 lei).

In ceea ce priveste evolutia castigului salarial mediu net in sectorul bugetar fata de septembrie 2010, se pot aminti urmatoarele:

-o crestere de 11,3% in administratie publica - ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici;

-o crestere de 3,9% in invatamant - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici;

- o crestere de 2,1% in sanatate si asistenta sociala - ca urmare a acordarii de prime ocazionale, platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.

Castigului salarial mediu net in sectorul bugetar fata de iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/20103) a scazut cu 20,6% in invatamant, 19,1% in administratia publica si 18,4% in sanatate si asistenta sociala.

Punctele slabe privind dinamica economica vizeaza valoarea adaugata bruta in sectorul constructiilor in trimestrul III 2010, care a fost mai mica atat fata de trimestrul III 2009, cat si fata de trimestrul III 2008, inregistrand o scadere de la 34 miliarde lei, respectiv 34,5 miliarde lei, la 32,6 milioane lei, dar si castigul salarial mediu nominal ne, caret a scazut in octombrie 2010 cu 2,5% fata de octombrie 2009 si castigul salarial real care a scazut in octombrie 2010 fata de aceeasi luna a anului precedent cu 9,6%.

Majorarea costurilor cu forta de munca reprezinta, de asemenea, un punct slab. De exemplu, in industrie, costul total cu forta de munca a fost in trimestrul III 2010 cu 8,1% mai mare decat in trimestrul III 2009 si cu 20% mai mare decat in trimestrul III 2008. In constructii, cresterea costului total cu forta de munca la nivelul trimestrului III 2010 a fost de 1% fata de trimestrul corespunzator anului 2009, respectiv 7,7% fata de trimestrul III 2008.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#industrie economie, #reluar crestere economica Romania , #crestere economica