BNR, îngrijorată de încetinirea ritmului campaniei de vaccinare. Riscuri asupra economiei pe termen mediu

Marti, 20 Iulie 2021, ora 23:00
1842 citiri
BNR, îngrijorată de încetinirea ritmului campaniei de vaccinare. Riscuri asupra economiei pe termen mediu
Noua creștere mai accentuată a ratei anuale a inflației are un caracter preponderent temporar, potrivit BNR FOTO bnr.ro

Evoluția pandemiei și a măsurilor restrictive asociate continuă să genereze, cel puțin în perspectivă apropiată, mari incertitudini și riscuri la adresa previziunilor macroeconomice pe termen mediu, arată minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Bancii Naționale a României (BNR), din 7 iulie, publicată marți, 20 iulie.

Aceasta evoluție ar fi dată pe fondul încetinirii puternice a ritmului vaccinării pe plan intern și tendința de creștere a ratei de infectare în unele țări europene din cauza variantei mai contagioase, Delta, a coronavirusului, mai notează BNR.

Referitor la evoluțiile viitoare, membrii Consiliului de administrație al BNR au arătat că, „potrivit celor mai recente informații și analize, rata anuală a inflației va crește probabil mai pronunțat pe orizontul apropiat de timp decât s-a anticipat anterior, în condițiile în care prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din mai 2021 indica un vârf de 4,1 la sută în septembrie-decembrie 2021 și valori de circa 3 la sută pe parcursul anului 2022”.

„S-a observat că și această nouă creștere mai accentuată a ratei anuale a inflației are un caracter preponderent temporar, similar ascensiunii sale din semestrul I, ea fiind atribuibilă, aproape integral, acțiunii factorilor pe partea ofertei, de natură să genereze efecte de bază dezinflaționiste considerabile pe parcursul anului următor”, mai arată minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR.

Determinante sunt majorările mai ample anticipate a fi consemnate de prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice în luna iulie 2021, cărora li se alătură scumpirea mai consistentă a combustibililor, în corelație cu ascensiunea cotației petrolului.

Incertitudini mari privind absorbția fondurilor europene prin PNRR

Totodată, planează incertitudini mari privind absorbția fondurilor europene prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R), precum și incertitudini legate de noul Cadru financiar multianual 2021-2027.

Conform documentului, o sursă de incertitudini și riscuri rămâne și conduita politicii fiscale, “date fiind necunoscutele privind amploarea, viteza și instrumentele consolidării bugetare prezumate a se realiza gradual pe termen mediu – proces esențial pentru necesara corecție a dezechilibrului extern și cu implicații favorabile asupra primei de risc suveran și a costurilor de finanțare”, au subliniat mai mulți membri ai Consiliului.

S-a arătat că incertitudinile sunt alimentate de „constrângerile venite din volumul ridicat al cheltuielilor permanente și din scumpirea recentă a unor materii prime, precum și de impactul pozitiv exercitat asupra dinamicii veniturilor bugetare de o multitudine de factori, inclusiv de creșterea PIB nominal mult peste ipoteza din construcția bugetară, care explică, de altfel, în bună măsură rezultatul execuției bugetare din primele cinci luni ale anului”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#BNR, #Banca, #previziuni macroeconomice, #inflatie, #politica monetara, #fonduri europene , #stiri economice