INACO: 2019 este an de cotitura in politica si in economia lumii. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 17:34
4986 citiri
INACO: 2019 este an de cotitura in politica si in economia lumii. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul 2019 este o rascruce in economie si in politica atat in Romania, cat si in restul lumii, se arata intr-o analiza semnata de Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

Mai exact, Andreea Paul apreciaza ca, din punct de vedere al tehnologiei, lumea va pasi repede spre viitor, in 2019. Comunicatiile vor cunoaste era 5G, Internetul si inteligenta arficiala vor castiga teren, iar masinile elecrice vor fi din ce in ce mai cautate.

"In anul 2019, estimarile arata ca pentru prima data in istoria omenirii, peste jumatate din populatia globala va fi conectata la internet (50,8%) . Traficul pe internet creste la 158 de exabiti (1018 biti) in anul 2019, iar telefoanele mobile vor depasi curand traficul de pe calculatoare, probabil mai repede de anul 2022. Atacurile cibernetice escaladeaza, iar protectia datelor personale declansate de GDPR-ul european se extinde la nivel global", scrie presedintele INACO.

Marile provocari vin, insa, din zona economica. In conditiile in care economia globala isi va incetini ritmul de crestere, Romania n-ar cum sa nu fie afectata. Mai exact, la noi cresterea economica ar putea sa nu mai depaseasca pragul de 3,4%, potrivit Fondului Monetar International. Evident si alte mari economii ale lumii vor resimti tendinta.

"Tensiunile comerciale globale se intetesc pe fondul escaladarii amenintarilor reciproce tarifare, declansate de politica si mesajele administratiei Trump. Companiile producatoare americane vor migra dinspre China spre economiile cu care SUA a incheiat acorduri de comert liber, precum Mexic, dar si in alte economii asiatice: India, Tailanda sau Malaysia", anticipeaza aceasta.

Iar ceea ce se intampla in politica, in 2019, va influenta decisiv viitorul. Motivul: "Cetatenii a 62 de tari ale lumii sunt chemate la urne (...) ca sa aleaga urmatoarea generatie de lideri. Asta inseamna circa doua cincimi din populatia globala sau mai mult de jumatate daca excludem China. Alegerile pentru Parlamentul European sunt mult mai importante pentru noi si democratia noastra decat o arata dezbaterile publice", se arata in analiza Andreei Paul.

Nu in ultimul rand, resursa naturala a anului va fi gazul, care se va consuma in cantitati mai mari, afirma presedintele INACO. Daca asta e bine sau rau, ramane de vazut.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, statul ia o serie de masuri controversate in energie, riscand sa creasca dependenta energtica a Romaniei fata de Rusia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#2019 Andreea Paul INACO, #provocari 2019 analiza IANCO, #Andreea Paul INACO economie 2019 , #stiri economice