In plina epidemie de pesta, mai multe cadavre de porc plutesc pe Dunare sau zac pe campuri

Marti, 07 August 2018, ora 15:41
6093 citiri
In plina epidemie de pesta, mai multe cadavre de porc plutesc pe Dunare sau zac pe campuri
Foto: Arhiva Facebook/Galati si galateni

In plina epidemie de pesta africana, in judetele Galati si Braila, mai multe lesuri de porc au fost fie aruncate in Dunare, fie abandonate pe camp, in preajma unor lanuri de floarea soarelui.

Mai multi localnici indignati au filmat scenele si le-au postat pe retelele de socializare, in incercarea de a atrage atentia autoritatilor sanitar-veterinare din cele doua judete.

Primele imagini cu un les de porc plutind pe Dunare au fost postate pe Facebook, in urma cu o saptamana, de un brailean. Indignat, omul nu isi reprima cuvintele dure la adresa autoritatilor care permit o astfel de situatie.

Cateva zile mai tarziu, imagini similare, cu lesuri de porc plutind pe Dunare au fost postate pe retelele de socializare si de cativa galateni.

Directorul DSVSA Galati, Carmen Stroia, sustine ca a trimis echipe care recupereaza din apa cadavrele de animale si apoi le incinereaza.

"Cele trei cadavre din specia porcina care au fost identificate ieri pe o zona a fluviului Dunarii erau in stare avansata de descompunere si fara elemente de identificare.

Motiv pentru care masura deplina pentru siguranta totala a fost dirijarea spre incinerare, nu se sta la discutii. In momentul in care sunt in atare avansata de descompunere, masura corecta este trimiterea in faza rapida spre incinerare. Pentru ca ele erau fara elemente de identificare, nu se stie cui apartin.

Boala (pesta porcina africana - n.red.) nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavand tratament, neexistand vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune", a declarat directorul DSVSA Galati, Carmen Stroia, citat de Mediafax.

Situatia le-ar putea pune in pericol sanatatea oamenilor, in conditiile in care parte din apa care curge la robinetele galatenilor provine din Dunare. Cu toate acestea, reprezentantii societatii de apa-canal din oras declara ca oamenii n-au de ce sa se teama.

"Nu este niciun pericol, deoarece aspiratia la chesonul de la Priza Dunarii este la mare adancime. Nu este afectata nici macar calitatea apei brute. Noi monitorizam in permanenta, astfel incat sa nu avem probleme. Daca prin absurd ar ajunge ceva in fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum sa treaca. Din punct de vedere bacteriologic, tratam cu maxima seriozitate acest lucru", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Societatii Apa Canal, Cornelia Arnautu.

Alti porci morti, abandonati langa culturile oamenilor

Alte animale moarte au fost abandonate pe un camp, in apropierea unui lan de floarea soarelui, in judetul Braila.

"Un cadavru aici si mai este unul pe partea cealalta. Si mai este unul aici, trei sunt doar aici", comenteaza brailenii care filmeaza animalele moarte, abandonate pe camp.

Directorul DSVSA Braila sustine ca, in astfel de cazuri, oamenii n-ar trebui sa se multumeasca sa filmeze, ci ar trebui sa si anunte problema, la 112.

"Este periculos, cum sa nu fie pericol? Dar vreau sa va dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot asa, ca un porc plutea pe Dunare. S-a intervenit cu salupele de la Politia de Frontiera. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pesta porcina africana. Dar tot asa, poate sa fie un porc care sa aiba si sa imprastie acest virus (...) In momentul in care nimeni nu suna la 112 sa dea informatia si face un filmulet pe care il pune pe internet, este mai greu sa identificam locul si momentul", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, directorul DSVSA Braila, Gicu Dragan, potrivit Mediafax.

Pana acum, in judetul Galati a fost confirmat un focar pe pesta porcina africana, in care au fost ucise circa 200 de animale. La Braila, insa, unde s-au identificat 16 focare, au fost deja sacrificate preventiv 7.000 de animale.

G.K.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pesta porcina animale moarte Dunare, #pesta porcina africana Galati Braila, #pesta porcina africana , #pesta porcina