Iesenii care cer autostrada vor sa discute cu Dragnea: De ce nu se folosesc bani gratuiti europeni?

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 18:44
4521 citiri
Iesenii care cer autostrada vor sa discute cu Dragnea: De ce nu se folosesc bani gratuiti europeni?
Foto: Facebook / Moldova vrea autostrada

Asociatiile civice iesene care militeaza pentru constructia autostrazii Iasi-Targu Mures ii solicita o intalnire liderului PSD Liviu Dragnea, pentru a li se explica de ce proiectul nu va fi realizat integral din fonduri europene.

Asociatiile iesene "Moldova vrea Autostrada" si "Impreuna pentru A8" i-au trimis o scrisoare oficiala liderului PSD Liviu Dragnea, prin care ii solicita acestuia o intalnire pe tema autostrazilor din zona Moldovei.

"Dupa marsuri, lanturi umane, apeluri, intalniri oficiale la CNAIR, Ministerul Transporturilor, Comisia Europeana si Parlamentul European, care s-au soldat cu mici pasi inainte, facem acum un apel public si catre presedintele PSD. De la Ministerul Transporturilor ni s-a explicat ca extragerea segmentului Iasi-Targu Neamt de la CNAIR si trecerea la Comisia de Prognoza, sub autoritatea lui Darius Valcov, a fost un gest politic.

Intrucat PSD este decidentul politic major, iar Liviu Dragnea este presedintele acestui partid, facem un apel public prin care solicitam o intalnire pentru a ni se oferi macar un argument valid pentru care acest segment nu se mai realizeaza cu bani gratuiti europeni, ci se prefera Parteneriatul Public Privat", a declarat Dan Radu, vicepresedinte al asociatiei "Moldova vrea Autostrada".

Pe de alta parte, asociatiile "Moldova vrea Autostrada" si "Impreuna pentru A8" continua strangerea de semnaturi pentru a forta guvernul sa demareze cat mai repede constructia de autostrazi in Moldova, campania fiind declansata la inceputul acestei saptamani. In cateva zile, cele doua asociatii au reusit sa adune cateva mii de semnaturi.

Initiatorii actiunii sustin ca infrastructura reprezinta "o conditie obligatorie pentru dezvoltarea durabila economica si sociala a Moldovei si recuperarea decalajului fata de restul tarii".

Comisarul european Corina Cretu a afirmat, recent, la Bruxelles, ca Autostrada Targu Mures - Iasi reprezinta o prioritate pentru Comisia Europeana, dar ca n-a fost primita nicio solicitare din partea guvernului roman pentru ca acest proiect sa primeasca finantare.

"O spun cu toata sinceritatea de pe podiumul Comisiei Europene: avem nevoie de a completa proiectele de infrastructura care conecteaza Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova de Europa Centrala si de Est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (...) Din pacate, am vazut ca, in sedinta de Guvern, Guvernul a anuntat ca doreste sa faca aceasta autostrada pe sistemul parteneriat public-privat. Specialistii nostri nu sunt confortabili cu aceasta abordare, pentru ca inseamna o deprioritizare a investitiei", a precizat comisarul Corina Cretu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#autostrazi Moldova Iasi bani europeni , #infrastructura