Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Haos la nivel inalt la Moscova: Alba-neagra cu importurile din SUA si UE

Joi, 07 August 2014, ora 12:35
4792 citiri
Haos la nivel inalt la Moscova: Alba-neagra cu importurile din SUA si UE

Rusia va interzice toate importurile de produse alimentare din SUA, precum si cele de fructe si legume din Uniunea Europeana, a anuntat, miercuri, un oficial al Agentiei Sanitar-Veterinare ruse. Ulterior, institutia s-a delimitat de spusele acestuia, precizand ca inca nu exista o lista oficiala a produselor ce urmeaza sa fie supuse unui embargo.

"Toate produsele alimentare care sunt produse in Statele Unite vor fi interzise in Rusia", a declarat Alexei Alekseenko, purtator de cuvant al Agentiei Sanitar Veterinare ruse (Roselkoznadzor), citat de RIA Novosti.

"Fructele si legumele din Uniunea Europeana vor intra si ele sub incidenta acestei masuri", a adaugat oficialul rus, informeaza Business Insider.

Pentru a nu ramane descoperiti, rusii vor creste importurile de mancare din Ecuador, Brazilia, Chile si Argentina.

Rusia a inceput razboiul comercial? Suspenda importuri inexistente din Romania si loveste in inca 3 tari (Video)

Ulterior, intr-un comunicat oficial, Roselkoznadzor a mentionat ca spusele purtatorului sau de cuvant reprezinta doar opinia acestuia si nu este pozitia oficiala a institutiei, avand in vedere ca o lista a produselor ce urmeaza sa fie interzise nu a fost inca aprobata, scrie Reuters.

Potrivit unor surse citate de ziarele locale, masura ar afecta 10% din importurile rusesti de mancare. Pe lista neagra ar putea fi incluse produse precum vinurile, mancarea pentru bebelusi, carnea, legumele, fructele, branza si alte lactate.

Rusia este a doua cea mai mare piata de desfacere pentru UE in ceea ce priveste produsele alimentare si bauturile, anul trecut valoarea importurilor ajungand la 12,2 miliarde de euro, arata The Guardian.

Presedintele Vladimir Putin a cerut autoritatilor ruse, marti, sa vina cu un raspuns la sanctiunile impuse de Occident.

Rusia a suspendat importuri inexistente

Pe de alta parte, Rusia a decis, miercuri, sa limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, invocand existenta unor boli.

De asemenea, Moscova a dispus suspendarea importurilor de carne de vita si de bovine vii din Romania, invocand o epidemie de "encefalopatie spongiforma bovina" (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune.

Decizia anuntata de Rusia in legatura cu Romania

Totusi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de la Bucuresti a mentionat ca tara noastra nu vinde astfel de produse in statul condus de Vladimir Putin.

Mai mult, "epidemia" la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic, de ESB, care nu pune in pericol sanatatea omului. De asemenea, in Romania nu s-a inregistrat niciodata forma clasica de ESB, potrivit reprezentantilor ANSVSA.

Balbaieli petroliere cu Iranul

Oficialii de la Moscova nu sunt la primele astfel de... erori de comunicare.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, si omologul sau iranian, Bijan Zanganeh, au semnat un memorandum de intelegere, miercuri, valabil pe cinci ani, ce include si cooperarea in sectorul petrolier.

Balbaieli in Rusia: Intelegere istorica cu Iranul sau nu?

"Pe baza propunerii iraniene, vom participa in aranjarea de livrari de titei, inclusiv catre piata rusa", a anuntat oficialul de la Moscova.

Cu toate acestea, peste cateva minute, Novak si-a retras anuntul fara nicio explicatie si a precizat ca isi va justifica decizia mai tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Rusia interzicere importuri, #Rusia importuri UE, #Rusia importuri SUA , #importuri