Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul, sub semnul lui Zaroni

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 13:45
15841 citiri

Romulus Zaroni, un taran cu sapte clase din Nadastia de Sus (1906-1962), ajuns ministru al Agriculturii si Domeniilor (1945-1946) si al Cooperatiei (1946-1948) in guvernele dr. Petru Groza, a fost mult timp intruchiparea prostiei si personificarea gafelor de tot soiul in perioada anilor 50-60. El a fost tinta predilecta si subiectul multor bancuri "politice" savuroase ale secolului trecut.

Romulus Zaroni a intrat in "neuitare" atunci cand a devenit subiectul uneia dintre epigramele neiertatoare ale lui Al. O. Teodoreanu (Pastorel):

"Caligula Imperator / A facut din cal senator/ Domnul Groza, mai sinistru/ A facut din bou-ministru!"

Ei bine, se pare ca guvernul nostru sta sub semnul lui Zaroni si numai faptul ca, dupa 1989, ne-am pierdut cu totii simtul umorului, face ca lumea noastra sa nu fie plina de bancuri, care mai de care mai reusite, avand ca personaje centrale membrii celui mai comic guvern pe care l-a avut Romania vreodata.

Va dati seama ce creatii fabuloase ar fi putut iesi de sub condeiul lui Pastorel despre ministrul Educatiei care a facut un manual pentru orele de sport? Sau ce ne-ar fi inveselit epigramele nastrusnice despre doamna ministru care vrea sa impuna televiziunilor doar stiri pozitive? Sau cate bancuri reusite s-ar putea face despre premierul care "a crescut intr-o casa cu mii de volume" dar are o medie de trei agramatisme pe fraza? Cate rasete sincere ar fi provocat altadata morga de staniol a "conferentiarilor univeristari doctori" Coldea si Tudose!

Cred, cu sinceritate, ca primul motiv pentru care suntem lipsiti de umorul de acum cateva decenii este, de fapt, sentimentul acut ca traim o veritabila satira, dupa un scenariu scris de mana unui Caragiale de 100 de ori mai satiric decat originalul. Tot ceea ce ni se intampla in 2017 ne intareste senzatia ca cineva isi bate joc de noi, de toti, votanti sau nu ai personajelor comice care ne conduc.

Cum altfel sa "traducem" masura demna de Afrique Noire pe care a initiat-o un doctor (?) in sociologie: a legiferat intai cresterea substantiala a salariilor bugetarilor iar apoi, vazand ca nu dispune de bani in visterie, a mutat contributiile obligatorii din sarcina angatorului in sarcina angajatului?

De ce a avizat Ministerul de Finante asa o gugumanie este un mister; Finantele stiau bine ca banii pentru maririle salariale promise nu exista si, totusi, intr-un gest de un servilism perfect, au acceptat cresterea pe hartie a acestora, doar pentru a interveni ulterior cu comicaria mutarii sarcinii de a plati contributiile. Si uite-asa s-a declansat drama pentru peste trei milioane de romani care stau cu sufletul la gura sa le mareasca patronii salariile. Din punct de vedere fiscal, statul nu castiga si nu pierde nimic, din punct de vedere contabil, firmele nu castiga si nu pierd nimic, numai ca ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta pentru zaronismul a doi ministri!

O comicarie si mai mare s-a petrecut cu accizele la combustibil, care au fost scazute la 1 ianuarie pentru a fi crescute la loc de la 1 octombrie. Pentru ce a trebuit facut acest experiment? Doar pentru a irita cateva zeci de mii de firme de transport si cateva milioane de soferi? Nu era mai simplu sa se pastreze nivelul accizelor inca de la venirea la putere en fanfare?

Pentru titlul de subiect de bancuri (proaste, pentru sute de mii de companii) concureaza si mult-promovata masura de a introduce conturi separate pentru plata TVA, masura luata, fara indoiala, de unii care nu prea au clarificat notiunile de baza ale acestui impozit indirect. Pentru ca, in pofida cultului oficial al semi-doctismului doctorilor incruntati, nu TVA-ul este "al statului", ci diferenta de TVA! Si pentru ca guvernantii cei comici vor obtine si mai putini bani din TVA, pentru ca vor fi mai putine tranzactii...

Una dintre manifestarile semi-doctismului celor cu facultati incepute prea tarziu si finalizate cu doctorate in "securitate nationala" este cautarea cu inversunare a unor decizii "originale". Pe modelul crescatorului de pui de dinozauri Ion Iliescu, care isi dorea o "democratie originala", guvernantii de astazi se straduiesc sa creeze un "capitalism original", in care sunt demonizate cardurile bancare (manifestare a "satanismului" noului mileniului), bancile sunt considerate corporatii ale hotiei programate iar contributiile stranse de stat pentru plata pensiilor capata valente noi, producand randament numai pentru ca sunt culese de perceptori incruntati la stele.

Ajungem, astfel, la cea mai spectaculoasa prostie, spusa si probabil pe cale de a fi infaptuita, generata de apostolii capitalismului original: Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare. Aceasta diafana emanatie se doreste a strange la un loc actiunile statului la 27 de companii (cu o valoare contabila de 10 miliarde Euro), care dau impreuna 2 miliarde de lei (aproape 450 milioane Euro) pe an dividende, cu scopul de a le lua dividendele si banii obtinuti din vanzarea de actiuni si alte active, pentru a-i da pe mana cateva miliarde de Euro personajului colectiv Zaroni, sa-i cheltuie pe seminte si acadele politice.

Probabil ca adjectivul "suveran" asociat unui astfel de fond vine din prea multa obida impotriva ambasadelor care "nu ne respecta suveranitatea", pentru ca alta explicatie nu gasesc.

Fonduri suverane (adica detinute 100% de catre stat) gasim doar in tari precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Arabia Saudita, Rusia sau Norvegia si gestioneaza banii obtinuti din redeventele pe exploatarea resurselor naturale (petrol si gaze); mai gasim si in state precum China, Hong Kong si Singapore (fonduri non-commodity, de aceasta data), care gestioneaza excedente bugetare enorme.

In lumea occidentala, exista doar doua fonduri mici de investitii (in Franta si Italia, ambele de cateva miliarde Euro, la dimensiuni ale economiei de 10 ori mai mari decat cea romaneasca) care gestionau sprijinul statului catre firme nationale aflate in proceduri de insolventa, adica recapitalizau afaceri locale aflate in pericol de faliment in timpul crizei economice; si mai exista o tentativa similara, deocamdata nefunctionala in Polonia...

Ce vrea Zaroni sa faca cu acest fond? Pai sa smulga cei 450 milioane de Euro dividende anuale din zona banului public (aceste sume mergeau la buget), pentru a-i duce pe masa unor satrapi care ii vor cheltui fara a respecta vreo regula de transparenta, investind in proiecte personale, care mai de care mai neavenite. De exemplu, in programul de guvernare scrie ca banii se vor investi in 9 spitale regionale (aflate deja in planul de finantare cu fonduri europene), in magistralele feroviare Bucuresti-Constanta sau Bucuresti-Brasov (recent terminate de modernizat tot din bani europeni) sau intr-un santier naval privat, detinut de tatal unei deputate PSD...

Prin includerea in respectivul fond a unor companii publice (listate la bursa), guvernul reuseste sa le ingroape si pe acestea, caci asta este calea sigura de a indeparta interesul investitorilor de Romania. Tocmai cand credeam ca vom intra si noi in clubul "pietelor emergente", trei sferturi din activele bursiere sunt incluse intr-un fond demn de Italia musoliniana, inabusind orice semn de viata a bursei de la Bucuresti!

Noroc ca tot istoria ne da dreptul de a fi optimisti, recitind epigrama de raspuns catre Pastorel, atribuita (pe nedrept) grobianului Zaroni:

"No, ma rog, de ce-i sinistru,/ Ca eu nu-s prim-ministru?!/ Eu nu sunt decat ecoul... / Domnul Groza este boul!"

Oare "Domnul Groza" o citi asta in drumul spre Brazilia?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#guvern Tudose Fond Suveran Investitii, #split TVA, #supraacciza benzina motorina, #Tudose atac banci , #buget