Guvernul s-a razgandit: Inlocuieste o parte din autostrazile promise cu drumuri expres (Foto)

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 11:18
8936 citiri
Guvernul s-a razgandit: Inlocuieste o parte din autostrazile promise cu drumuri expres (Foto)

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anuntat, miercuri, ca unele proiecte de autostrazi au fost inlocuite cu drumuri expres. Aceasta schimbare apare in noul Master Plan pentru Transporturi, care a fost aprobat deja de Comisia Europeana si urmeaza sa intre in dezbatere publica.

Oficialul de la Bucuresti a sustinut ca in document sunt inclusi 656 de kilometri de autostrada, care ar trebui finalizati pana in 2030, o cifra de trei ori mai mica decat cea prezentata de fostul ministru Dan Sova in primavara.

Suma alocata din fonduri europene pentru aceste proiecte este de 6,28 miliarde de euro.

Pe de alta parte, Romania ar urma sa construiasca in urmatorii 16 ani peste 2.200 de drumuri expres, pe care se poate circula cu 100 de kilometri pe ora, dupa cum a explicat Ioan Rus, intr-o conferinta de presa.

Cea mai importanta modificare este transformarea autostrazii Sibiu-Pitesti in drum expres. Acesta este ultimul tronson care ar duce la completarea Proiectului prioritar 7 european (fostul Coridor IV pan-european).

Pe de alta parte, in noul Master Plan a ramas in picioare autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov.

Foto: Digi24

"Uitandu-ma cu atentie pe cifrele care fundamenteaza acest masterplan, avem posibilitatea sa vorbim despre autostrazi, cum vorbim de altfel de vrei 20 de ani, sa mai vorbim inca un numar de ani sau sa ne apucam chiar sa facem la preturi mult mai mici. Nu vom reusi ca la fiecare prin poarta sa-i treaca o autostrada. La prezent trebuie sa ne raportam extrem de clar la posibilitatile pe care le avem.

Posibilitatile noastre nu vor fi infinit mari in perioada urmatoare, ci vor fi cu constrangeri legate de bugetarea din partea Comisiei Europene si legate de capacitatea bugetului Romaniei de a finanta aceste lucruri. Pitesti-Sibiu se califica conform masterplanului la regim de drum expres. Bucuresti-Alexandria-Craiova nu se califica", a declarat Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

Pitesti-Sibiu va fi drum expres

"Pitesti - Sibiu, conform acestui Master Plan, se califica la regim de drum expres, daca calculam din punct de vedere economic, dar si avand in vedere ca Sibiu - Fagaras - Brasov si tot ce inseamna Valea Prahovei - Ploiesti - Bucuresti se califica la regim de autostrada, din cauza faptului ca se canibalizeaza una pe alta si din cauza ca Sibiu - Brasov - Ploiesti - Bucuresti este disponibila pentru peste doua milioane de persoane plus o activitate economica masiva existenta din Bucuresti pana in Sibiu, iar Sibiu - Pitesti se califica la regim de drum expres pentru ca se adreseaza unui numar de peste un milion de locuitori si o activitate economica deosebita in zona", a spus Rus, citat de Agerpres.

Si Bucuresti - Alexandria - Craiova este un tronson potrivit tot pentru drum expres, potrivit ministrului de resort.

"Au fost discutii cu privire la Bucuresti - Alexandria - Craiova, care nu se califica pentru autostrada, asa cum unii dintre colegii mei si-ar dori, pentru ca se canibalizeaza cu Bucuresti - Pitesti - Craiova. Pentru a rezolva cateva zone ale tarii noi avem nevoie de partea de vest a tarii, Arad - Timisoara - Sibiu, de fapt Sibiul se rezolva prin existenta acelor autostrazi la care se lucreaza deja. Partea de nord - vest a tarii se rezolva prin continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania, partea de centru a tarii se rezolva la Brasov, cu accesibilitate pe aceste doua zone", a explicat ministrul Transporturilor.

Ioan Rus a subliniat ca nu sunt rezolvate, din punct de vedere al infrastructurii rutiere, Moldova, partea de sud-est a tarii, respectiv Constanta - Tulcea, si nici zona de sud-vest a tarii, in special Pitesti - Craiova, unde exista cel mai mare exportator roman. Tocmai de aceea se vor construi in aceste zone drumuri expres.

Rus sustine ca nu se vor pierde prea multi bani din cauza studiilor de fezabilitate

Intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu studiile de fezabilitate pentru autostrazile transformate in drumuri expres, Ioan Rus a precizat ca, in principiu, ele vor ramane valabile.

Insa a tinut sa adauge faptul ca nu stie daca si cati bani se vor pierde.

"Vom face o analiza privitor la stiuatia studiilor de fezabilitate sa vedem daca vor fi blocate sau nu, dar eu banuiesc ca nu. Va invit (pe jurnalisti - n.red.) sa renuntati la acrosuri de doi bani, va invit sa fiti parteneri la acest proiect. Intre ceea ce s-a gandit initial si ce rezulta aici sunt diferente foarte mici. S-ar putea sa se piarda si ceva bani, dar nu am o situatie.

Va invitam sa sprijinim cu totii acest document, noua nu ne trebuie stiri, ci drumuri regionale, drumuri expres si autostrazi. Costurile prezentate sunt estimative. E un document strategic, pe seama lui se face un plan operational de implementare, unde vor fi trecute si termenele finale. Sper sa il avem la finalul lunii decembrie", a explicat ministrul.

De asemenea, el a subliniat faptul ca pe raza drumurilor expres se vor face exproprieri in regim de autostrada, pentru ca in viitor aceste drumuri expres se pot transforma foarte usor in autostrazi.

Diferentele dintre drum expres si autostrada

Drumul expres este o sosea cu patru benzi pe care, in principiu, sensul de mers poate fi alternat in functie de dimensiunile traficului auto.

Diferenta fata de autostrada consta in faptul ca drumul expres are o viteza de circulatie impusa mai mica decat autostrada si nu are benzi de siguranta. De asemenea, costurile de realizare sunt mai mici cu 30%.

Cehia si Polonia au fost date exemple de Ioan Rus ca tari care au construit astfel de sosele.

In acest moment, in Romania nu exista niciun drum expres.

Ce recomandari a facut Comisia Europeana

Oficialii romani au prezentat Comisiei Europene, in perioada 16-18 septembrie 2014, Master Planul, iar institutia a facut cateva recomandari care ar fi trebuit incluse in proiectul prezentat joi, potrivit site-ului Ministerului Transporturilor:

- Imbunatatirea metodologiei de elaborare a Master Planului, prin adaugarea unor scenarii alternative de testare a proiectelor de transport, care sa includa criterii de selectie ce vizeaza performanta economica, apartenenta la reteaua TEN-T Core, precum si criterii de mediu;

- Revizuirea valorilor estimate pentru fiecare proiect in parte;

- Asumarea reformei feroviare, care presupune punerea accentului pe o retea feroviara redusa, introducerea serviciilor competitive pentru pasageri, a unui sistem de responsabilizare pentru performanta si a unui program de crestere a eficientei;

- Acordarea unei atentii sporite proiectelor care inchid coridoarele europene de transport in actuala perioada de programare.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#autostrazi drum expres, #master plan transporturi, #diferenta drum expres autostrada , #infrastructura