Guvernul pregateste o revolutie bugetara privind impozitul pe venit. Bugetul de stat ar pierde 2 miliarde de euro

Vineri, 03 Martie 2017, ora 11:45
17201 citiri
Guvernul pregateste o revolutie bugetara privind impozitul pe venit. Bugetul de stat ar pierde 2 miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul pregateste modificarea mai multor legi pentru ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa mearga direct si integral la administratiile locale (primarii, consilii judetene), pentru a finanta functionarea acestora, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh.

"Conform programului de guvernare, in zona de finantare a autoritatilor locale, in acest moment lucram la modificarea Legii 273 a finantelor publice locale si in acest sens, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursa a bugetelor locale.

Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al presedintelui Consiliului Judetean nu va reusi sa colecteze aceasta sursa, vom fi sprijiniti de catre ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv catre bugetele locale.

Aceasta este prima modificare majora pe care o vom aduce la Legea Finantelor Publice", a subliniat ministrul Dezvoltarii, intr-o declaratie facuta miercuri seara, la Targu Mures.

Bugetul de stat pierde 30% din banii colectati prin impozitul pe venit

La aceasta ora, bugetul de stat pastreaza 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea le restitutie catre administratiile locale - potrivit Legii 273 a finantelor publice locale, dupa cum urmeaza:

  • 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit;
  • 11,25% la bugetul local al judetului;
  • 18,5% intr-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului.

Concret, pe datele operative publicate de Ministerul Finantelor la sfarsitul lunii ianuarie anul acesta, bugetul central a colectat anul trecut 27,8 miliarde de lei din impozitul pe venit, din care 18,3 miliarde de lei au plecat spre administratiile locale, iar 9,5 miliarde au ramas la bugetul de stat.

Asta inseamna ca bugetul de stat ar urma sa piarda in acest an o suma mai mare de 9,5 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro).

Citeste si: Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut

Si tot nu e suficient: Statul va garanta administratiilor locale un buget minim corespunzator sumei de 750 lei/locuitor/an

Cu toate ca banii direct intrati in visteriile locale vor fi mai multi, aceasta nu inseamna ca bugetul de stat nu va mai subventiona functionarea unitatile administrativ-teritoriale, explica ministrul Sevil Shhaideh:

"O modificare pe care incercam sa o introducem - ea este prevazuta in programul de guvernare - se refera la instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, de la care sa se analizeze bugetul de functionare al fiecarei unitati administrativ-teritoriale.

In momentul in care acest prag minim nu este asigurat din veniturile proprii ale primariei, abia atunci sa vina in echilibrare bugetul de stat cu sume defalcate din TVA sau din alte surse ale sale".

Problemele

Prima problema ar fi ca bugetul de stat renunta la circa 2 miliarde de euro si ramane de vazut cum va fi aceasta suma compensata din taierea altor alocari la bugetele locale. Sau poate ca astfel de alocari vor fi acordate in continuare.

A doua mare problema este ca, in situatia ca statul garanteaza administratiilor locale un buget corespunzator sumei de 750 lei pe locuitor, administratiile locale nu vor mai fi interesate sa faca eforturile pe care le presupune imbunatatirea colectarii la bugetele locale.

Ar putea fi chiar dimpotriva, asa cum o arata anii electorali: alesii locali vor menaja cetatenii sub aspectul presiunii pentru plata impozitelor, avand la dispozitie un buget minim garantat de la bugetul general.

Un prezumtiv avantaj: Pentru ca, in functie de calitatea alesilor locali, ar putea exista si un avantaj. Autoritatile locale ar putea deveni interesate sa atraga investitii care sa creeze locuri de munca. Avantajul e prezumtiv, pentru ca administratiile locale puteau sa lupte pentru investitii si pana acum.

Citeste mai departe despre revolutia bugetara pregatita de Guvern pe Curs de Guvernare

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#buget impozit pe venit , #buget