Opinii: Guvernul din umbra FMI

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 22:11
2584 citiri
Opinii: Guvernul din umbra FMI

Motiunea de cenzura a picat, noua motiune are sanse chiar mai putine decat prima sa treaca, visul "Guvernului din Umbra" al lui Antonescu s-a destramat.

In toata aceasta lupta pentru guvernare s-a pierdut din vedere un lucru - Guvernul Boc nu mai ia decizii singur de mai bine de un an, nu mai este condus de Emil Boc si nici macar de Traian Basescu, ci este manevrat "din umbra" de FMI.

Delegatia Fondului a venit in Romania de aproape doua saptamani. Au ajuns in tara cu o zi dupa ce deputatii, in frunte cu cei democrat-liberali, au votat in masa, fara sa stie, scaderea TVA la alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Aceste masuri nu doar ca erau impotriva liniei PD-L-ului si a masurilor asumate de Guvern, dar incalcau flagrant acordul cu FMI.

Politicienii romani, in frunte cu Traian Basescu, au inceput sa dea din colt in colt. Ba, mai mult, seful statului, intrebat la 2 zile daca va promulga sau nu cele doua legi, a spus ca nu stie mai mult decat a vazut o tara intreaga la televizor si ca se va pronunta in momentul in care va vedea actele normative pe biroul sau.

Satui de minciunile si eschivarile politicienilor romani, cei de la FMI l-au dat de gol pe Basescu, declarand, la nici o ora dupa ce presedintele spusese ca nu stie despre ce e vorba, ca au vorbit cu acesta si ca va rezolva "problema legilor votate gresit".

Si dupa aceasta declaratie, Franks si colegii lui nu au mai asteptat balbaielile lui Boc si ai lui, ci au inceput sa spuna cu glas tare, sa-i auda toti romanii, cam ce se va intampla de aici incolo.

Limbajul folosit a fost unul care sa pastreze inca aparentele ca Guvernul Boc face ceva de capul lui, insa, pentru a lamuri de la inceput problema, "suntem ingrijorati ca" inseamna "nu o sa faceti asta pentru ca nu va lasam noi", "este posibil sa" si "luam in considerare ca" inseamna "asa se va intampla pentru ca asa va spunem noi".

Deci, sa vedem ce se va intampla si ce nu se va intampla in perioada urmatoare in Romania si cat de diferit e peisajul descris de Boc fata de cel al FMI.

Incercand sa gaseasca si o masura de stimulare a economiei, nu doar de austeritate, Guvernul s-a gandit ca o idee buna ar fi sa scada cota unica de la 16% la 10%, sau macar 12%. Gresit! Baietii de la FMI le-au spus ca, daca vor sa se incadreze in continuare in tintele stabilite impreuna si sa primeasca bani mai departe sa faca astfel de lucruri din 2012 incolo.

Mai departe, pentru ca alegerile totusi se apropie cu pasi repezi si mai trebuie sa manance si partidele din Coalitie dupa 2012, au inceput sa promita populatiei ca totul va reveni la normal, salariile bugetarilor vor fi aceleasi ca inainte de taierea cu 25%.

Gresit din nou. Daca Guvernul vrea sa ajunga de la un deficit de 6,8% la unul de 4,4%, asa cum a fost stabilit, sa faca bine sa se mai gandeasca la majorarile salariilor bugetarilor.

Ca sa nu para insa ca doar iau si nu dau nimic in schimb, cei de la FMI s-au aratat dispusi sa accepte o minima majorare a salariului minim pe economie.

Guvernul, la presiunea indicatelor si a oamnilor care protestau in strada, a cerut o majorare de peste 700 de lei. Si iar cei de la FMI le-au spus sa se linisteasca, pentru ca nu se va intampla asa ceva.

Maximum ce poate acepta Fondul pentru a nu risca depasirea tintelor stabilite este ca salariul minim sa fie de 650-660 de lei.

Si, pentru ca au indraznit sa ia masuri fara sa ii consulte mai intai, reprezentantii FMI au certat Guvernul ca a desfiintat impozitul minim si, dezamagiti au anuntat ca am ratat inca o data tinta in legatura cu plata arieratelor catre firmele private.

Au fost doua saptamani interesante si FMI e inca pe meleagurile mioritice. Iar cele de mai sus sunt doar vorbe smulse de ziaristi de la reprezentantii FMI pe la colturile cladirilor, inainte ca acesta sa se urce in masina.

Sambata seara reprezentantii Guvernului au avut o ultima zvacnire de autonomie si suveranitate, insa avantul le-a fost taiat brusc de FMI - nu faceti ca noi, va descurcati fara noi. Mai exact, FMI a cerut modificarea OUG 50/2010, ordonanta care vizeaza reglementarea creditarii populatiei, in favoarea bancilor, desigur. Guvernul a incercat sa echilibreze beneficiile intre banci si consumatori.

La ora 18:00 presedintele Traian Basescu i-a primit pe reprezentantii Fondului la Palatul Cotroceni, la intalnire participand si premierul Emil Boc. Ramane sa vedem ce au discutat acolo. Insa cred ca viitorul o sa ne fie mult mai bine conturat in momentul in care FMI va face declaratiile oficiale la finalul vizitei. Si nu va suna in niciun caz bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMI guvern decizii, #FMI salariu minim, #FMI majorare salarii bugetari, #FMI cota unica, #FMI impozit minim , #FMI
Comentarii
Poza galileo
galileo
rank 5
doamna draga si dumneata ca si alti mintosi de pe ziare.com aruncati in graba cateva fraze ce din coada au sa sune si va frecati mainile ca ati facut un articol si gata palmaresul
Poza SS-Independentul
SS-Independentul
rank 1
Bravos, ' ziare.com ', ai facut ' imparteala cea de toate zilele ' ( si ai trasat directia cum sa voteze ' mioarele ' care zburda pe pajistea forumului )