Gruia Stoica, urmarit de ghinion si in Croatia? Ce se intampla cu tentativa GFR de a cumpara HZ Cargo

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:43
3916 citiri
Gruia Stoica, urmarit de ghinion si in Croatia? Ce se intampla cu tentativa GFR de a cumpara HZ Cargo
Foto: Arhiva

Dupa esecul inregistrat in procesul privatizarii CFR Marfa, Gruia Stoica, patronul Grampet Group, intampina dificultati si in Croatia, unde a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al operatorului de transport feroviar HZ Cargo.

Privatizarea HZ Cargo a fost abandonata ca urmare a esecului negocierilor cu Grampet Group, companie controlata de Gruia Stoica, a anuntat la inceputul saptamanii Ministerul Transporturilor din Croatia, potrivit Railway Gazette.

Grampet Group detine si Grup Feroviar Roman (GFR), care a castigat in luna iunie 2013 licitatia pentru privatizarea CFR Marfa. Tentativa de privatizare a esuat ca urmare a depasirii termenului limita de 14 octombrie pentru finalizarea vanzarii.

Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)

Sapte companii si-au manifestat initial interesul pentru achizitionarea a unei participatii de 75% la compania de stat din Croatia, insa doar oferta Grampet Group a fost acceptata. Acesta a fost desemnat castigatorul licitatiei in iulie 2013.

Conform acordului provizoriu de privatizare, Grampet trebuia sa ofere garantii bancare de 105 milioane de euro, sa achite 30 de milioane de euro pentru pachetul de 75% de actiuni, sa investeasca 20 de milioane de euro pentru modernizarea companiei de stat si sa plateasca 10 milioane de euro pentru diverse active si alte costuri.

Care au fost neintelegerile

Totusi, Grampet a ridicat probleme privind drepturile de proprietate, disputele legale in desfasurare si relatia financiara dintre HZ Cargo si subsidiara AGIT. De asemenea, un alt motiv de neintelegere a fost datoria operatorului de stat din Croatia, care a crescut cu 2,7 milioane de euro intre septembrie si decembrie 2013.

O alta neintelegere a vizat un pachet de plati compensatorii de 30 de milioane de euro pentru aproximativ 1.500 de angajati ai HZ Cargo, printre care mai multi fost militari care au din timpul razboiului din perioada 1991-1995.

Ca urmare a prelungirii negocierilor, termenul pentru garantiile bancare, fixat pentru luna decembrie, a fost depasit, iar privatizarea a fost anulata de catre guvern, a scris luni sursa citata.

Pe de alta parte, conform unui anunt publicat marti pe site-ul HZ Cargo, discutiile ar urma sa fie reluate saptamana aceasta sau saptamana urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Gruia Stoica privatizare Croatia, #GFR privatizare HZ Cargo, #Gruia Stoica esec privatizare CFR Marfa , #privatizare
Comentarii