Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles

Marti, 21 Februarie 2012, ora 06:00
2814 citiri
Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles
Foto: Reuters

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord privind un al doilea plan de salvare, vital pentru Grecia puternic indatorata, care cuprinde atat un ajutor public, cat si un plan de stergere partiala a datoriei.

Intelegerea, pentru care discutiile de luni, de la Bruxelles, s-au prelungit mai mult de 13 de ore pana tarziu in noapte, prevede ca Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 miliarde de euro, anunta BBC.

Grecia are nevoie de aceste fonduri pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, luna viitoare, atunci cand imprumuturile scadente - in valoare de 14,5 miliarde - trebuie sa fie rambursate.

In schimb, Atena va putea acum lua masuri pentru a reduce datoria publica a tarii pana la maximum 121% din PIB pana in 2020. Dupa cinci ani la rand de recesiune, datoriile Greciei se ridica in prezent la mai mult de 160% din produsul intern brut.

"Eurogrupul este pe deplin constient de eforturile deja facute de cetatenii greci, dar subliniaza ca sunt necesare in continuare eforturi majore din partea societatii grecesti pentru a readuce economia pe directia cresterii economice", au spus liderii europeni intr-o declaratie oficiala.

Negocierile au mers incet, pentru ca numeroase state se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si indeplini promisiunile de reforma. Rezervele lor sunt cu atat mai mari cu cat in aprilie vor avea loc alegeri legislative, privite ca o tentatie pentru renuntarea la masurile de austeritate.

Jean-Claude Juncker - prim-ministru al Luxemburgului si presedinte al grupului de ministri ai Finantelor din zona euro - a spus ca decizia de luni noapte este una "de anvergura" si va conduce la "o reducere a datoriilor foarte importanta pentru Grecia". In plus, asigura viitorul sau in zona euro.

De asemenea, creditorii privati ai Greciei au acceptat sa reduca cu 53,5% valoarea initiala a obligatiunilor grecesti pe care le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunta marti un comunicat al comitetului creditorilor privati ai Greciei, transmite AFP, preluat de Mediafax.

Pierderile reale din conturile creditorilor privati vor fi de peste 70%.

Mai precis, pentru fiecare obligatiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5% din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15%, in timp ce 53,5% din obligatiunile initiale se va pierde.

Creditorilor privati li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al caror randament va fi indexat cu cresterea Greciei, ceea ce le va oferi o crestere a veniturilor daca economia elena se va redresa mai repede decat este prevazut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat insa ca documentul finalizat marti dimineata trebuie supus aprobarii tuturor membrilor sai.

"Consideram ca acest acord constituie o baza corespunzatoare pentru lansarea invitatiei privind schimbul de obligatiuni guvernamentale (PSI). O operatiune PSI reusita reprezinta o conditie necesara pentru noul program. Asteptam o mai mare implicare a creditorilor privati in schimbul de obligatiuni", au precizat reprezentantii Eurogrupului intr-o declaratie emisa dupa intalnire.

Banca Centrala Europeana (BCE) va distribui profitul din cumpararea obligatiunilor grecesti in urmatorii doi ani catre bancile centrale nationale, iar guvernele vor ceda fondurile Atenei "pentru imbunatatirea sustenabilitatii datoriei Greciei", se mai precizeaza in declaratia oficialilor europeni.

BCE a cumparat obligatiuni grecesti in valoare de 38 de miliarde de euro a caror valoare a ajuns in prezent la 50 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Schimbul de obligatiuni cu sectorul privat va fi lansat pe 8 martie si va fi finalizat in urmatoarele trei zile. Ceea ce inseamna ca titluri de stat in valoare de 14,5 miliarde de euro, cu scadenta pe 20 martie, vor fi restructurate, iar Grecia va evita falimentul.

Cea mai mare parte din programul de 130 de miliarde de euro va fi utilizata pentru finantarea schimbului de obligatiuni si asigurarea stabilitatii sistemului bancar din Grecia, in timp ce fondurile destinate economiei au cea mai redusa pondere.

Euro, in crestere

Decizia Eurogrupului a influentat deja cursul valutar, moneda unica europeana urcand, in doar zece minute de la anuntul privind salvarea Greciei de la faliment, de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, noteaza Reuters.

Moneda unica europeana a pierdut, ulterior, o mica parte din aceasta crestere, fiind cotata, la ora 3.00 GTM (5.00 - ora Romaniei), cu 1,3247 dolari, la Tokio.

Luni, in jurul orei ora 19.00 GMT (21.00 - ora Romaniei), moneda euro era cotata cu 1,3237 dolari. Moneda unica europeana a castigat teren in fata yenului, ajungand de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT la 105,94 yeni dupa ce s-a anuntat acordul de principiu incheiat la Bruxelles.

Tsunemasa Tsukada, agent in cadrul Bancii Mitsubishi UFJ, a explicat ca "anuntul a provocat cumparari de euro". "Eu cred ca aceasta crestere se va opri in jur de 1,33 dolari. Nu vad euro crescand pana la 1,35 (dolari)", a mai spus Tsunemasa Tsukada, citat de The Guardian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Grecia plan salvare adoptat, #intelegere salvare Grecia Bruxelles, #Grecia bani zona euro , #zona euro