Grecia va ajunge sub puterea lui Hades? Efecte negative in lant daca nu-si achita datoriile

Joi, 14 Mai 2015, ora 17:003212 citiri
Grecia va ajunge sub puterea lui Hades? Efecte negative in lant daca nu-si achita datoriile
Foto: Hepta.ro

Grecia va fi aruncata intr-o recesiune crunta daca va intra in incapacitate de plata, pe fondul datoriilor, iar acest lucru va dauna economiilor est-europene, a avertizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), intr-un raport publicat joi.

Institutia sustine ca scenariul de baza este ca se va ajunge pana la urma la un acord intre statul elen si creditorii sai, arata Guardian.

Acest lucru va conduce la recapatarea increderii in economia greaca si la stabilizarea situatiei, astfel ca se paveaza drumul catre restabilirea unei cresteri modeste, in a doua parte a anului, scotand Grecia din recesiune.

Avertisment BERD: Nu se vede redresarea economica. Pregati-va pentru socurile din Ucraina, Rusia si Grecia!

Mai mult, e posibil ca produsul intern brut sa avanseze cu pana la 2% in 2016, daca toate lucrurile vor merge bine.

Insa BERD ia in calcul si un scenariu apocaliptic.

"Previsiunile exprimate anterior vor deveni complet invalide in cazul in care se rateaza plata datoriilor suverane, fapt ce va duce la impunerea unor restrictii de capital, limitarea retragerilor de la bancomate si posibilitatea introducerii unei monede alternative (pseudo-euro) sau unor instrumente echivalente pentru achitarea obligatiilor locale.

In acest caz, Grecia va avea parte de o recesiune crunta, a carei dimensiune si durata nu poate fi cuantificata in acest moment", au precizat specialistii BERD.

In acelasi raport se mai arata ca Romania si Bulgaria su expuse unui soc provocat de statul elen.