Grecia se afunda in recesiune mai mult decat se prevazuse

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 07:42
2060 citiri
Grecia se afunda in recesiune mai mult decat se prevazuse

Banca Greciei a anuntat ca PIB-ul tarii va cunoaste in 2012 o scadere mai mare decat se estimase anterior.

PIB-ul elen va cunoaste o scadere "in jur de 5%" in 2012, a anuntat marti Banca Greciei in raportul anual referitor la economia tarii. Estimarile anterioare fusesera ceva mai optimiste, deoarece in raportul de politica monetara, publicat in 19 martie, Banca Greciei anuntase o scadere de 4,5% a PIB-ului in 2012, informeaza Liberation.

Este al cincilea an consecutiv de recesiune economica. In 2011, scaderea PIB-ului a fost de 6,9%. In schimb, rata somajului va fi de 19% in 2012, mai ridicata decat in 2011, cand a fost de 17,7%.

In raportul sau, Banca Greciei precizeaza: "Recesiunea va fi mai putin resimtita decat in 2011, cu conditia ca masurile economice negociate cu creditorii tarii, sa fie puse in practica imediat".

Banca Greciei vorbeste si despre ravagiile crizei asupra sistemului bancar. De la debutul crizei, din 2009, si pana in prezent, depozitele acestora au scazut cu "peste 70 de miliarde, ceea ce reprezinta un sfert din PIB."

In 2012 se doreste refacerea sistemului bancar

Se doreste ca "anul 2012 sa fie un an de referinta pentru restructurarea sistemului bancar din Grecia". In recapitalizarea bancilor se au in vedere cele 50 miliarde de euro, fonduri primite sub forma de imprumuturi de la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Banca Greciei a apreciat ca nivelul inflatiei va creste in 2012 cu 1,2%, iar pentru 2013 este previzionata o scadere de 0,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#scadere PIB Grecia 2012, #crestere economica Banca Greciei, #Grecia scadere economica , #recesiune