Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor

Joi, 16 Iulie 2015, ora 16:52
4463 citiri
Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor
Foto: Hepta.ro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat o crestere in ce priveste asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti.

Seful BCE a precizat ca decizia luata joi este "simetrica deciziei de a ingheta ELA", transmite The Guardian. Cresterea acordata astfel bancilor elene este de 900 de milioane de euro.

Cu toate acestea, controalele capitalului nu vor fi ridicate, insa banii ar trebui sa impiedice situatia in care bancomatele ar ramane fara euro, in urmatoarele zile.

Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update

Intrebat daca discutiile despre un Grexit temporar au deschis Cutia Pandorei, Mario Draghi a subliniat: "Nu tine de noi sa decidem cine ar trebui sa fie in zona euro".

"Lucram pornind de la ipoteza ca Grecia este un membru si ca va continua sa fie", a mai spus italianul.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Acesta a indicat reformele structurale din pachetul de ajutor financiar acordat Greciei, aratand ca ar putea ajuta tara sa devina un membru infloritor al zonei euro, cu timpul. Totodata, Draghi considera ca "necesara" scutirea de datorii pentru Grecia: "Nimeni nu a contestat asta. Intrebare este cum sa facem acest lucru in cadrul nostru institutional".

    De asemenea, intrebat cand se vor redeschide si vor opera normal bancile grecesti, Mario Draghi a spus ca "ar fi bine sa le redeschidem curand", dar a adaugat ca "este o decizie a guvernului grec".

    Bancile din Grecia raman inchise - BCE ingheata finantarea

    Intrebat si ce se va intampla daca Grecia nu va putea face platile catre BCE pana pe 20 iulie, italianul a replicat: "Informatiile mele sunt ca platile vor fi facute, ca si platile catre FMI".

    "Vom folosi toate instrumentele disponibile daca vedem ca are loc o inasprire nejustificata a politicii monetare", a declarat seful BCE.

    De asemenea, acesta a precizat ca pietele emergente sunt o amenintare pentru perspectiva economica a zonei euro.

    Totodata, italianul a confirmat ca BCE a lasat ratele nemodificate si a explicat pe larg ca dinamica imprumuturilor a continuat sa se imbunatateasca.

    Dupa ce planul de reforme pentru Grecia a trecut in noaptea de miercuri spre joi de testul parlamentului elen, ministrii de Finante ai Eurogrupului au discutat din nou joi, pentru a-si da acordul pe imprumutul pe termen scurt promis Atenei. Eurogrupul confirma, oficial, ca a aprobat un imprumut de 7 miliarde de euro, pe trei ani, pentru Grecia.

    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #Mario Draghi Grecia, #sef BCE Grecia, #Mario Draghi banci Grecia, #BCE bani Grecia , #criza Grecia