Grecia ne baga in ceata: Trebuie sa decida ce vrea de fapt

Joi, 07 Mai 2015, ora 12:32
8121 citiri
Grecia ne baga in ceata: Trebuie sa decida ce vrea de fapt
Foto: Ziare.com

Negocierile intre greci si creditorii internationali se afla, practic, in aceeasi faza in care erau in februarie, iar premierul elen trebuie sa decida ce strategie vrea sa adopte, a transmis europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

"Tsipras a reusit imediat dupa alegeri sa piarda increderea partenerilor externi, in primul rand pentru ca el nu a scris pe hartie, negru pe alb, ce vrea sa faca, care e agenda, care ii sunt de fapt solicitarile, ce vrea sa negocieze. A transmis mai mult mesaje prin presa decat in intalniri.

Grecii au pierdut increderea (partenerilor - n.red.), nu au venit la masa sa negocieze serios si sa isi spuna doleantele. Totul e deschis inca, practic nu exista un acord, nu exista o solutie pe termen lung, deci nu cred ca suntem mai departe de situatia care exista in februarie", a declarat europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, in aceasta saptamana, dupa lansarea studiului "It's Our Job: Reforming Europe's Labour Markets".

Grecia si "legaturile periculoase" cu Romania si Bulgaria: Care tara e mai expusa la o tragedie elena

Intrebarea importanta este ce vrea Tsipras, de fapt.

Premierul elen nu a dat inca de inteles daca:

1. are de gand sa schimbe regulile jocului in Europa, alaturi de extremistii din alte tari, sau

2. daca se va da pe brazda la sfarsitul zilei, acceptand conditionalitati, reformand tara si pastrand-o in zona euro.

Insa el trebuie sa respecte vointa poporului, iar sondajele arata ca 80% din greci vor ca tara sa ramana in uniunea monetara.

Varoufakis: Grecia se poate descurca si fara un nou imprumut

"Nu stiu daca Tsipras vrea un acord sau nu, la sfarsitul zilei. Dar daca il vrea si negociaza constructiv, atunci il va primi. Daca mizeaza pe faptul ca UE oricum va face un compromis la sfarsitul zilei, in termenii lui, atunci greseste.

UE a facut mereu un compromis cu cei care vor sa pastreze tara lor in zona euro si pe calea dreapta, dar UE nu ii va da lui bani, fara conditii, mai ales la modul in care a actionat", a explicat Muresan.

Grecia, retrogradata iar - e la un pas de incapacitate de plata

Tsipras spune ca austeritatea de pana acum a fost o masura proasta si ca trebuie sa cheltuiasca mai multi bani ca sa genereze crestere economica. Pe de alta parte, UE militeaza ca trebuie mai intai ca Grecia sa isi intareasca economia pentru a fi atractiva pentru investitori.

Exista, totusi, un numitor comun al acestor negocieri. "Singurul lucru la care Tsipras e convigator este lupta pentru combaterea coruptiei", a punctat europarlamentarul PMP.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Grecia negocieri euro, #Grecia negocieri creditori, #Grecia pericole , #zona euro