Germania pune in pericol restul Europei (Grafice)

Luni, 13 Aprilie 2015, ora 19:00
12042 citiri
Germania pune in pericol restul Europei (Grafice)
Foto: Hepta.ro

Germania a inregistrat un surplus comercial important, care pune in pericol restul Europei, avertizeaza fostul presedinte al bancii centrale americane, Ben Bernanke.

Desi faptul ca cea mai mare economie de pe Batranul Continent vinde mai mult decat cumpara pare a fi o veste buna, de fapt, situatia este fix pe dos, arata Quartz.

Germania, coronita pentru investitiile in Romania

"Intr-o lume care inregistreaza o crestere lenta si se confrunta cu o cerree anemica, surplusul comercial al Germaniei este o problema. Cateva state membre ale zonei euro se afla intr-o recesiune adanca, au o rata a somajului ridicata si nu au spatiul fiscal necesar pentru a creste nivelul cheltuielilor sau pentru a reduce taxele, ca sa stimuleze cererea interna.

In ciuda semnalelor pozitive venite din SUA, cresterea este slabita atat in interiorul, cat si in afara zonei euro. Faptul ca Germania vinde mai mult decat cumpara de la vecinii sai si de alte tari din lume conduce la reducerea productiei si la un declin al angajarilor in celelalte natiuni", atrage atentia Bernanke.

Institutul de statistica din Berlin a aratat ca surplusul comercial nu va pune frana prea curand, acesta insumand 19,7 miliarde de euro.

Germania duce lipsa de muncitori calificati. Vor schimba nemtii legea imigratiei?

"Sa fim sinceri, avand in vedere ca exporturile Germaniei reprezinta 40% din produsul intern brut, nu va exista o schimbare drastica a structurii economice a nemtilor", arata Quartz.

Totusi, germanii au inceput sa faca cateva schimbari, dar mici. De exemplu, cea mai puternica tara europeana a introdus salariul minim.

Germania are un mare minus

Investitiile reprezinta ingredientul-cheie care ii lipseste Germaniei. Acestea au fost slabe in ultimii ani, in contextul unei Europe bolnave.

In consecinta, Guvernul ar trebui sa cheltuiasca mai multi bani in acest sens, iar acest lucru ar ajuta si restul zonei euro, precum si productivitatea pe termen lung a nemtilor, prin incurajarea educatiei si modernizarea echipamentelor.

Stratfor prevede declin economic pentru Germania si o UE pierduta in criza

Conditiile actuale sunt perfecte: Germania nu s-a imprumutat niciodata mai ieftin ca acum.

Dobanda obligatiunilor cu maturitate la 10 ani este de doar 0,15%, astfel ca Berlinul ar trebui sa profite de aceasta ocazie pentru a investi in propriul viitor si in viitorul zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Germania pericol Europa, #Germania surplus comercial, #Germania probleme Europa , #comert