Germania, in pragul recesiunii. Cine va mai salva zona euro?

Sambata, 11 August 2012, ora 12:16
4707 citiri
Germania, in pragul recesiunii. Cine va mai salva zona euro?
Foto: Arhiva

Economia Germaniei, care a reusit sa treaca nevatamanta prin criza economica mondiala, ar putea cadea prada crizei datoriilor din zona euro, analistii estimand intrarea in recesiune, in al doilea semestru din acest an.

In ultima saptamana, cea mai mare economie europeana a fost "lovita" de o serie de anunturi privind date statistice, in care se arata un declin al comenzilor industriale, al productiei industriale, al exporturilor si importurilor.

Ministerul Economiei a avertizat ca aceste cifre, adaugate la scaderea sentimentului de incredere din mediul de afaceri, reprezinta "riscuri semnificative" pentru cresterea economica.

Marti, vor fi anuntate datele privind produsul intern brut pe trimestrul doi, estimandu-se o crestere usoara, de 0,2 la suta. Insa pericolul intrarii in recesiune in a doua jumatate a anului este in crestere, iar acest lucru va avea un impact negativ major asupra zonei euro, avand in vedere faptul ca o parte din membri au nevoie de asistenta financiara.

"Economia germana pierde din avant, nu exista indoieli in aceasta privinta, iar, in trimestrul trei, va exista o scadere fata de al doilea", a declarat Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank.

"De atunci inainte, va merge in jos. Economia germana sta mai bine decat restul din zona euro, insa nu se poate deconecta cu totul, mai ales ca si cresterea economica din China a incetinit", a adaugat acesta.

Germania este cunoscuta pentru cresterea bazata pe exporturi, insa criza din zona euro i-a afectat cea mai mare piata a sa. Aproximativ 40 la suta din exporturile tarii se indreapta spre partenerii din zona euro, iar 60 la suta spre Uniunea Europeana in intregime.

China, una din pietele cu cea mai mare crestere pentru Germania, reprezinta, totusi, doar 7% din totalul exporturilor.

Cum va fi afectata zona euro?

Economistii germani se bazau pe consum pentru a compensa scaderea exporturilor, mai ales ca exista rate ale dobanzii scazute, o piata a muncii robusta, Germania avand o rata de somaj de numai 6,8% in iulie, si cresteri salariale. Dar, potrivit datelor recente, consumul dezagameste, la randul sau, vanzarile in retail fiind in declin.

Astfel, Peter Bofinger, unul din consilierii guvernului german in probleme economice, a declarat, recent, ca datele privind productia industriala arata ca tara este in pragul recesiunii tehnice.

Cand economia Germaniei merge prost, nu este doar problema Germaniei. Eforturile pentru acordarea de sprijin financiar unor tari aflate in pragul falimentului, precum Grecia sau Spania, depind, in mare masura, de Germania, cel mai mare contributor la fondurile de salvare.

Angela Merkel, cancelarul german, a spus, in repetate randuri, ca va face orice sa salveze euro. Insa alegatorii sai si-ar putea pierde interesul pentru moneda unica, avand in vedere ca trebuie salvata din banii lor.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#recesiune Germana semestrul doi, #scadere economica Germania , #recesiune
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Voiculescu, Antonescu, Ponta si seceta vor salva Romania si UE
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
USL = Scumpiri + Somaj + Foame + Criza + Mizerie