Germania, coronita pentru investitiile in Romania

Marti, 10 Martie 2015, ora 07:31
9776 citiri
Germania, coronita pentru investitiile in Romania
Foto: MAE

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avut mai multe intrevederi la nivel inalt cu oficiali ai Romaniei, in cadrul carora a precizat ca relatiile bilaterale trebuie sa devina din ce in ce mai stranse. Dar care e situatia relatiilor economice si comerciale?

"Cooperarea dintre tarile noastre a inregistrat o crestere considerabila in acesti ani. (...). Orasul Sibiu, unde ne vom afla impreuna in aceasta dupa-masa, este o dovada a faptului ca politica externa nu este facuta numai de oficiali, ci de oameni, in general, si de reprezentanti ai minoritatilor, in mod specific. Convietuirea romano-germana din acest oras reprezinta un model functional si eficient, care trebuie continuat", a declarat oficialul de la Berlin, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

La randul sau, omologul roman Bogdan Aurescu a precizat ca Germania este pentru Romania un partener esential. "Tarile noastre se bucura de o cooperare solida, bazata pe incredere si sprijin reciproc in numeroase dosare de relevanta europeana, regionala si internationala", a declarat Bogdan Aurescu.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a salutat nivelul "excelent al dinamicii economice si investitionale", Germania fiind principalul partener economic al Romaniei.

De asemenea, si presedintele roman Klaus Iohannis a discutat cu Frank-Walter Steinmeier despre stadiul si perspectivele relatiilor romano-germane, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ministrul german de Externe, la Cotroceni: Va fi numit cetatean de onoare al Sibiului

Import-export

Datele din 2013 arata ca Germania a ramas principalul partener comercial al Romaniei, cu schimburi in valoare de 19,506 milioane de euro.

Conform Institutului National de Statistica, ponderea acestei tari se situa la 18,79% la export, iar la import - 18,52%, in timp ce la total schimburi comerciale era de 18,60%. Fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, exportul a crescut cu 9,36%, iar importul a avansat cu 8,13%.

Exporturile romanesti spre piata germana au crescut constant, chiar si in perioada de criza din 2008-2009, cand celelalte state membre UE au inregistrat scaderi. Conform datelor statistice, fata de anul 2006, exporturile din 2013 sunt de peste doua ori mai mari.

Din punctul de vedere al structurii, peste trei sferturi din exporturile romanesti adresate pietei germane il reprezinta produsele cu valoare adaugata superioara (masini si echipamente electrice 42,66%, vehicule si echipamente de transport 19,41%, textile si confectii 7,78%, mase plastice si articole din cauciuc 6,2%, produse chimice 3,22% etc).

Importurile Romaniei din Germania au o structura similara: masini si echipamente electrice 37,33%, vehicule si echipamente de transport 11,42%, mase plastice si articole din cauciuc 9,76%, produse chimice 8,91% etc.

Pe de alta parte, volumul exportului romanesc a crescut in anul 2013 in relatiile comerciale cu aproape toate landurile germane (cu exceptia Brandenburg: - 12,6% si Hamburg: -59,3%).

Principalele piete in Germania pentru exportul romanesc in anul 2013 sunt landurile Bavaria, Renania de Nord - Westfalia si Baden-Wurttemberg, volumul total al exportului in aceste landuri, la 31.12.2013, in valoare de 6,12 miliarde euro, reprezentand 66,78% din volumul total al exportului romanesc in Germania si 32,6% din totalul volumului schimburilor comerciale bilaterale cu Germania (18,758 miliarde euro), arata un raport al Guvernului.

Foto: brainsconsulting.ro

Investitii straine

In ianuarie 2015, Germania se afla pe locul al treilea in topul firmelor straine care activeaza in tara noastra, potrivit datelor inregistrate de Registrul Comertului.

Cele 20.676 societati comerciale nemtesti reprezinta 10,59% din total, iar acestea au avut un capital social subscris in valoare de 14,474 de miliarde de lei, adica 9,87% din total.

Germania e depasita doar de Austria si Olanda.

Printre cei mai importanti investitori germani directi in sectorul industrial din Romania sunt producatorii de componente auto Draxlmaier, INA Schaeffler, ThyssenKrupp, Leoni Wiring Systems, Continental, KG Wintershall, compania energetica E.ON AG, compania de asigurari Allianz, firma de cabluri Leoni, Praktiker (retail), RWE (energie).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#relatii comerciale Romania Germania, #investitii germane Romania , #comert
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Cifrele statistice pot fi manipulate si interpretate dupa interesele