Germania abandoneaza gazele de sist in urmatorii 7 ani

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:573248 citiri
Germania abandoneaza gazele de sist in urmatorii 7 ani
Foto: Russia Today

Ministerul Energiei si cel al Mediului din Germania incearca sa instituie interzicerea exploatarii gazelor de sist in urmatorii 7 ani, din cauza ingrijorarilor privind posibila poluare a solului si apei freatice prin tehnicile de extragere.

Guvernul cancelarului Angela Merkel avea de gand sa introduca pana la toamna legi care sa reglementeze fracturarea hidraulica, ceea ce ar fi incheiat moratoriul care exista in acest moment in Germania privind exploatarea gazelor de sist, scrie New York Times.

Dar Barbara Hendricks, ministrul german pentru Mediu si membru al Partidului Social Democrat, care face parte din coalitia de guvernare, a declarat la o conferinta de presa vineri ca structura legislatiei convenita cu Sigmar Gabriel, ministrul Economiei si Energiei, va avea ca rezultat "cele mai stricte reglementari in domeniu care exista".

Gazele de sist inflameaza Europa, nu numai Romania

"Nu va exista exploatare prin fracturare hidraulica in scop economic in viitorul apropiat", a spus Hendricks, in schimb a admis ca se vor face "explorari".

Opozitia fata de fracturarea hidraulica este extinsa la toate nivelurile in Germania. Opinia publica este impotriva acestei practici, chiar daca multi oameni se confrunta cu cresterea pretului energiei electrice.

Cu toate acestea, conducatorii marilor companii se tem ca Germania isi risca pozitia de lider industrial daca refuza sa se gandeasca la rezervele sale de gaze de sist.

Germania este dependenta in mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Insa Agentia Federala pentru Resurse Naturale a estimat ca Germania are rezerve de 2,3 trilioane de metri cubi de gaze de sist, suficiente pentru a asigura consumul domestic pentru 30 de ani.