Reacția Kremlinului după acuzațiile privind manipilarea pieței europene a gazelor: ”Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 07:32 2849 citiri
Livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19 FOTO Facebook / Gazprom

Grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile, a declarat marţi un oficial rus, transmite Reuters.

Ministrul de Externe adjunct,Serghei Riabkov a respins, într-un interviu acordat BBC,orice sugestie că Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.

”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm...Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.

Agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.

”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.

Un grup de parlamentari din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor, afirmând că comportamentul grupului i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieţei şi ”un efort de a presa” Europa să accepte lansarea rapidă a activităţii gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.

Atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com