Soluție pentru căldură în spitalele din Timișoara. E.ON propune să furnizeze direct gaze naturale unităților sanitare

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 18:22 2181 citiri
Spitalele din Timișoara au rămas fără căldură

E.ON Energie România propune să furnizeze direct gaze naturale spitalelor din Timişoara, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte.

Potrivit unui comunicat al companiei, transmis marţi AGERPRES, această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal.

"În condiţiile în care societatea Colterm Timişoara şi autorităţile locale nu au reuşit să identifice încă soluţii pentru continuarea furnizării de căldură şi apă caldă pentru consumatorii cu care Colterm are contract, una dintre opţiunile viabile este de a se încheia cu fiecare dintre respectivele instituţii contracte de furnizare a gazelor naturale, care să fie livrate prin intermediul reţelei de distribuţie existente. În acest sens, E.ON Energie România reiterează soluţia propusă şi până acum, aceea de a furniza direct gaze naturale spitalelor a căror funcţionare este dificilă în astfel de condiţii, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte.

Compania noastră răspunde astfel apelului făcut de medicii din Timişoara pentru găsirea unor soluţii alternative aşa încât aceste spitale să beneficieze în continuare de căldură şi apă caldă şi pacienţii să nu aibă de suferit din lipsa acestora. Această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal", se precizează în comunicat.

Compania subliniază, în context, că a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare având în vedere datoriile istorice considerabile şi lipsa oricărei perspective fezabile pentru sezonul rece.

"În ultimele luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiţii care nu au fost respectate de cele mai multe ori. Chiar şi aşa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani", precizează compania.

Colterm nu ma primește gaze

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat oficial că de marţi de la prânz E.ON a sistat furnizarea gazului pentru societatea de termoficare Colterm.

"Ştiu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, personalul medical, pentru cei care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura, cât de repede posibil, în Timişoara", a spus Dominic Fritz.

El a explicat că Colterm nu are momentan o companie care să-i furnizeze gaze naturale, iar aceasta vine într-un context de criză energetică la nivel european, iar majoritatea companiilor spun că nu au cantităţile necesare pentru a furniza constant nivelul la care are nevoie Colterm.

Edilul a recunoscut că în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură şi apă caldă, dar "ceea ce este şi mai rău" e că şi spitalele sunt afectate, mai puţin Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", care are o centrală proprie, şi Maternitatea Spitalului Municipal.

Fritz a precizat că sunt trei surse de finanţare pentru asigurarea căldurii, respectiv tariful plătit de populaţie, bugetul local şi bugetul de stat, în prezent Colterm alimentându-se din primele două surse.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a circa 16 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com