"Furtuna perfecta" care loveste cea mai puternica economie a UE - Ce rol are razboiul comercial SUA-China

Joi, 08 August 2019, ora 10:29
28488 citiri
"Furtuna perfecta" care loveste cea mai puternica economie a UE - Ce rol are razboiul comercial SUA-China
Foto: Arhiva Pixabay

Teama ca Germania ar intra in recesiune din cauza razboiului comercial dintre SUA si China s-a amplificat in aceasta saptamana.

CNN Business transmite ca datele publicate miercuri de institutul national de statistica al celei mai puternice tari europene sunt ingrijoratoare.

Vestea proasta e urmatoarea: in iunie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a scazut cu 5%.

Prin urmare, specialistii se tem ca motorul economic al Europei a inregistrat un regres in al doilea trimestru din 2019.

"Am putea califica drept devastatoare statistica legata de productia industriala a Germaniei din luna iunie. In plus, nu vedem inca luminita de la capatul tunelului. Ar trebui sa ne asteptam la o scadere a PIB-ului", au scris economistii ING Bank intr-un raport, potrivit sursei citate.

Germania, lovita de o "furtuna perfecta"?

Germania se bazeaza foarte mult pe exporturi, iar acest lucru i-a fost benefic mult timp. Numai ca cele mai mari piete de desfacere pentru nemti sunt China si SUA - doua tari care se afla de ceva vreme intr-un razboi comercial.

Si asta nu e tot. La acest context nefavorabil se adauga o diminuare a vanzarilor de masini la nivel global, care a lovit in sectorul auto german, precum si temerile legate de Brexit, care au scazut apetitul pentru investitii pe tot continentul european.

Prin urmare, Germania ar putea fi lovita de o "furtuna perfecta", avertizeaza Kit Juckes, strateg la Societe Generale, conform surei citate. Termenul se refera la conjunctia unor situatii nefavorabile si este folosit in economie in special in contextul unei crize.

Germania nu e singura victima

Evident, Germania nu e singura tara afectata de "furtuna perfecta". Luna trecuta, Fondul Monetar International (FMI) a redus prognoza de crestere economica la nivel mondial. Iar daca razboiul comercial SUA-China va escalada si mai mult, atunci PIB-ul global in 2020 va fi mai mic cu 0,5% fata de estimarea actuala a FMI.

In acest context, bancile centrale incep sa-si monteze sisteme de aparare. Pentru prima data in ultimii 11 ani, Fed-ul american a redus dobanda de politica monetara, iar Banca Centrala Europeana a anuntat ca pregateste noi stimuli monetari. Masuri similare au fost anuntate si de India, Thailanda si Noua Zeelanda.

Ce urmeaza?

Analistii de la Capital Economics, citat de CNN Business, sustin ca razboiul comercial SUA-China va escalada in continuare, caci presedintele Xi Jinping nu va ceda cererilor omologului sau american.

Orlando Nicoara, co-fondator la Welovedigital, a realizat pe Facebook un scurt istoric al celor mai recente evolutii ale razboiului comercial SUA-China:

"Action: SUA anunta cresterea tarifelor pentru produsele importate din China.

Reaction: China isi devalorizeaza yuanul la cel mai scazut nivel din ultimii 10+ ani, ducand la scaderea burselor din intreaga lume.

Action: SUA anunta embargo economic total pentru Venezuela, unde China are multi bani imprumutati.

Reaction: China ameninta SUA si statele din regiunea Asia-Pacific, preventiv, in cazul in care vor gazdui rachete americane cu raza medie de actiune.

Action: Proteste masive in Hong Kong, care dureaza de aproape o luna.

Reaction: Beijingul ameninta protestatarii si toate tarile care sunt in spatele acestora."

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#furtuna perfecta germania, #germania razboi comercial sua china, #razboi comercial SUA China, #Germania crestere economica , #comert