Functia de presedinte al ANCOM este asimilata functiei de ministru. Proiectul de lege a fost adoptat de deputati

Marti, 25 August 2020, ora 19:59
4021 citiri
Functia de presedinte al ANCOM este asimilata functiei de ministru. Proiectul de lege a fost adoptat de deputati
Sorin Grindeanu este in prezent presedintele ANCOM FOTO: Facebook Sorin Grindeanu

Camera Deputatilor a adoptat marti, 25 august 2020, ca prim for sesizat, un proiect de lege prin care functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este asimilata uneia de ministru, iar cea de vicepresedinte al institutie e asimilata functie de secretar de stat.

Salariul presedintelui ANCOM se stabileste la nivelul a cinci salarii medii la nivelul institutiei, aferente lunii ianuarie a fiecarui an, mai prevede propunerea legislativa.

Propunerea de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 22/2009, privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrarea si Reglementarea in Comunicatii in sensul alinierii conducerii ANCOM, din punct de vedere al numirii si al conducerii, la modalitatea de functionare a conducerilor celorlalte organisme - autoritatii administrative autonome, cu personalitate juridica, aflate sub control parlamentar si finantate integral din venituri proprii, si anume Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Proiectul a fost adoptat de catre deputati cu 182 de voturi "pentru", 93 "impotriva", doua abtineri si un deputat nu a votat.

Initiativa apartine liderului deputatilor PSD Alfred Simonis, deputatului PNL Gabriel Andronache, deputatului UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatului PMP Ioan Cupa, deputatului Pro Romania Emanuel Havrici si reprezentantul minoritatilor Andi-Gabriel Grosaru.

Liderul deputatilor PNL Florin Roman a anuntat ca liberalii vor vota impotriva si nu a exclus posibilitatea ca partidul sa atace acest proiect de lege la Curtea Constitutionala, daca va fi adoptat de Senat.

Conducerea ANCOM e asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, mai prevede initiativa legislativa.

Durata mandatului presedintelui si al vicepresedintilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeasi perioada o singura data.

De asemenea, exista o serie de conditii pe care trebuie sa le intrunesca persoanele care sa ocupe functia de presedinte, vicepresedinte al ANCOM si de membru ai Comitetului de reglementare:

"- sa fie cetateni romani, cu o experienta de cel putin 5 ani in domeniul comunicatiilor, in domeniul stiintelor ingineresti sau stiintelor sociale

- sa nu exercite alte functii publice sau private, cu exceptia celor didactice din invatamantul superior, creatiilor artistice si literare;

- sa nu aiba antecedente penale".

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor merge acum la Senat, for decizional pe initiativa de lege.

In prezent, la sefia ANCOM este Sorin Grindeanu. Acesta a fost ales prim-vicepresedinte al PSD, la Congresul de sambata al partidului. El a anuntat ca va pleca din functia de presedinte al ANCOM mult mai devreme de cele 90 zile prevazute de lege.

Sorin Grindeanu anunta ca este membru PSD: "O sa mai ocup functia de la ANCOM o perioada scurta de timp"

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ANCOM, #seful ancom, #salariu, #functie, #asimilata functiei de ministru, #Sorin Grindeanu , #stiri economice