Francul s-a apreciat masiv in fata euro: Elvetia intra in recesiune

Miercuri, 26 August 2015, ora 20:436617 citiri
Francul s-a apreciat masiv in fata euro: Elvetia intra in recesiune
Foto: Hepta.ro

Elvetia ar putea vedea partea goala a paharului dupa ce a luat decizia de a lasa liber francul: va intra in recesiune.

In urma cu 7 luni, banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la paritatea maxima intre moneda locala si euro, aminteste Bloomberg.

Drept consecinta, in prezent, tara se confrunta cu o scadere a exporturilor, o stagnare a productiei si ieftinir masive.

Economistii preconizeaza ca produsul intern brut s-a micsorat cu -0,1% in perioada aprilie-iunie 2015, fiind al doilea trimestru consecutiv de contractie economica, ceea ce inseamna intrarea in recesiune tehnica.

Elvetia ar putea intra in recesiune, din cauza aprecierii francului

O mare parte din presiune vine din partea francului, care s-a apreciat cu 11% comparativ cu euro, de la decizia neasteptata a bancii centrala din 15 ianuarie.

"A fost o miscare importante pe piata valutara, asa ca nu e de mirare ca exporturile au de suferit. Insa poate ca vedem o slabire mai accenuata decat am fi anticipat in domeniul investitiilor si al consumului", a explicat analistul Anatoli Annenkov, de la Societe Generale SA.

Insa contractia economica va f de scurta durata, potrivit estimarilor analistilor, care se asteapta ca produsul intern brut sa vanseze in trimestru al treilea, cu 0,1% si cu 0,2% in ultimele trei luni ale anului.