Fondul Monetar International: Ingrijorarile geopolitice si tensiunile comerciale inchid fereastra de oportunitate pentru reforme

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 11:48
2529 citiri
Fondul Monetar International: Ingrijorarile geopolitice si tensiunile comerciale inchid fereastra de oportunitate pentru reforme
Foto: Arhiva Ziare.com

Fondul Monetar International (FMI) cere statelor sa nu isi devalorizeze artificial moneda si sa fie atente la riscurile pentru economie aduse de tensiunile comerciale in crestere si de ingrijorarile geopolitice.

FMI a avertizat, sambata, ca "fereastra de oportunitate" pentru reforme se inchide in contextul cresterii riscurilor economie, relateaza AFP.

Membrii Comitetului financiar si monetar international (IMFC), organism politic al FMI, si-au publicat recomandarile intr-un comunicat care marcheaza inchiderea reuniunii anuale a FMI si a Bancii Mondiale din insula Bali, la finalul unei saptamani marcate de scaderi puternice ale pietelor financiare.

"Cu o fereastra de oportunitate care se inchide, vom face sa progreseze de maniera urgenta politicile si reformele" necesare cresterii si prevenirii riscurilor, a precizat IMFC intr-un comunicat.

Cresterea mondiala "ar trebui sa fie constanta pe termen scurt si moderata dupa aceea. Cu toate acestea, redresarea este din ce in ce mai inegala si unele dintre riscurile deja identificate s-au confirmat partial", subliniaza textul.

FMI a redus in aceasta saptamana previziunea sa de crestere pentru PIB-ul mondial la 3,7% pentru 2018 si 2019 (-0,2 puncte procentuale), respectiv la acelasi nivel cu 2017.

Exista riscuri crescande pentru economie, intr-un context de tensiuni comerciale ridicate, ingrijorari geopolitice, conditii bugetare care sunt mai dificile si care ating numeroase piete si tari emergente", se mai noteaza in comunicat.

Secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat in aceasta saptamana ca si-a impartasit ingrijorarile sefului bancii centrale chineze privind slabirea yuanului. Totusi, el nu a precizat daca China va fi acuzata ca-si manipuleaza moneda in raportul bianual al administratiei americane care urmeaza a fi facut public saptamana viitoare.

In comunicatul sau, FMI a parut sa ia la tinta cele doua mari puteri economice mondiale in plina disputa comerciala. "Ne vom abtine de la a face devalorizari concurentiale si nu vom utiliza cursul de schimb intr-un scop concurential", se precizeaza in comunicat.

FMI-ul incurajeaza de altfel discutiile pentru restabilirea increderii in comertul mondial si "ameliorarea Organizatiei Mondiale a Comertului"

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#FMI previziuni reforma , #FMI