Foametea de dupa seceta

Marti, 07 August 2012, ora 08:08
3690 citiri
Foametea de dupa seceta
Foto: Arhiva

Pentru ca o nenorocire nu se intampla sa vina singura, odata cu prabusirea leului - pe care nu gresim socotind-o nenorocire - inregistram, in acest an de canicula, una din cele mai severe secete din tara noastra.

Se pare ca este comparabila cu cea din anii 1945-1946, o seceta cumplita, care nici ea n-a venit singura, sosind cu o alta nenorocire, respectiv armata rosie.

Chiar pe valea Oltului superior, prin Harghita si Covasna, apa n-a fost suficienta ca sa se faca obisnuitii cartofi pe care-i cumparam in toti anii din piata, la preturi rezonabile.

Nu mai vorbesc despre pretul la porumb, unde productia este cam pe jumatate cat fusese in anii trecuti, dupa cum tot pe jumatate este la struguri, unde ciorchinii s-au facut mici si seci.

In aceste conditii, inflatia prognozata de care vorbeste guvernul si tinta de inflatie pe care a luat-o in calcul BNR asta primavara sunt amandoua cam ca socoteala de acasa, care nu se potriveste cu cea de dupa referendum, un fenomen care lungeste boala, ca sa aiba valuta baza pe care sa creasca si leul teren pe care sa scada.

N-as vrea sa fiu profet mincinos, dar, daca e adevarat principiul dominoului, dupa care pretul porumbului scumpeste carnea, pretul benzinei le scumpeste pe amandoua, iar cursul leului le urca pe toate, ma indoiesc ca le vom acoperi in decembrie, numai din cresterea salariilor cu 8%, promisa de guvern cand nu venise inca delegatia FMI, ca sa ne judece la bani marunti.

Seceta scumpeste metroul

Deocamdata, un lucru este clar: de vreo 2-3 zile s-au scumpit biletele de metrou. Tarifele sunt cam alambicate, ca atunci cand aplicam algoritmul, dar socotind pe baza tichetului de 10 calatorii, cu care am calatorit eu de mai multa vreme, platind fix 10 lei, constat ca astazi il cumpar cu 15 lei.

Daca, din cauza secetei si a prabusirii leului, inflatia la metrou este de 50%, parca nu ma mai intereseaza nici prognoza de inflatie a guvernului, nici tinta BNR si nu ma mai emotioneaza aproape deloc nici cresterea salariilor in decembrie, cu 8%.

Singurul lucru care ma emotioneaza, cel putin pe plan moral este ca am ajuns si noi, in sfarsit, sa ne comparam cu America: si acolo a poposit seceta, in plina canicula, cand lumea se bucura de soare si de mare.

Porumbul s-a facut pe jumatate, iar principiul dominoului a si inceput sa prevada cresterea preturilor.

Numai ca America este locul unde se cultiva multa soia pentru animale si, asa cum relata recent The Economist, seceta care a lovit lunile trecute porumbul, loveste luna asta la fel de greu soia. Soia ar putea avea cosecinte atat de grave in ce priveste animalele, incat unii proprietari au si inceput sa sacrifice cirezile, ca sa nu trimita vitele la abator, dupa ce au slabit de tot.

Cine strica preturile: seceta si China

Porumbul si soia sunt cele mai importante cereale in SUA, atat pentru consumul propriu, cat si pentru export. Mai concret, America reprezinta jumatate din comertul cu porumb din lume si 40% din comertul cu soia. Lipsa lor risca sa produca o crestere spectaculoasa a preturilor pe plan mondial, atat la produsul propriu zis, cat si la carne.

Dar, intrucat nici macar acolo o nenorocire nu vine niciodata singura, pe piata cerealelor a aparut intre timp China, care nu solicitase pana de curand asemenea marfuri, consumand numai din productia proprie.

In ultimele 12 luni, China a cumparat cereale la nivel de 12 milioane tone si, daca va continua cererea tot in acest ritm, sunt sanse sa trimita exponential in sus preturile mondiale.

Nu spun toate acestea intamplator. Productia noastra dezastruoasa de porumb - dar nici la alte cereale nu este prea stralucita - va determina Romania, aproape sigur, sa importe aceasta cereala. Oare la ce pret?

Daca pretul pe piata externa va fi dictat de ciocnirea dintre interesele chinezesti si seceta americana, ma tem ca indicele inflatiei la tichetul de 10 calatorii la metrou se poate extinde rapid si la mamaliga - cea mai iefitna mancare traditionala a romanului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#crestere preturi seceta, #efecte seceta agricultura, #scumpiri seceta , #inflatie